Eksperter ser stadig muligheder for at sælge ud af statens skattekiste

Det koksede salg af Radius har sat gang i diskussionen af, hvad der skal være på offentlige hænder, og hvad private virksomheder kan tage sig af. Ifølge eksperter er der flere muligheder for at sælge ud af statens glemte skatte.

Danske Spil kan med lottokugler og betting meget vel være et tocifret milliardbeløb værd. Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et postfirma, et lotteri og en af verdens største virksomheder inden for vindkraft.

Porteføljen af virksomheder, som de danske skatteydere i sidste ende er ejere af, spænder bredt og er milliarder af kroner værd.

Og i den seneste tid har især et af statens selskaber været flittigt debatteret nemlig det statsejede Ørsteds datterselskab Radius, der står for elnettet i København. Firmaet er sat til salg og ventes at kunne indbringe et tocifret milliardbeløb. Salget blev dog bremset, men der er stadig en række virksomheder, staten kan sælge.

Læs mere: Udsalg? Her er fem statsselskaber til milliarder

Professor i økonomistyring, Per Nikolaj Bukh, der på Aalborg Universitet har beskæftiget sig med ledelse og økonomi i den offentlige sektor, vurderer, at der er en stribe muligheder for at foretage øget privatisering i Danmark. Til gengæld er det efterhånden småt med områder, hvor staten kan sælge ud.

Ifølge ham vil det være oplagt at se nærmere på både Danske Spil og Klasselotteriet. Sidstnævnte er dog mindre aktuel, fordi det er en meget mindre forretning og har en »vis national appel«.

»Danske Spils produkt ligner det, som udenlandske bettingfirmaer tilbyder på markedet i forvejen. Der er selvfølgelig en sum penge, der går til foreningslivet, men det vil man kunne hente fra et muligt provenu af salget,« siger han og peger på muligheden for at placere et overskud i en fond, som så i en årrække vil kunne understøtte foreningslivet.

Han vurderer samtidig, at både statens ejerandel i SAS og Københavns Lufthavne har en stor strategisk betydning for Danmark, hvilket gør, at en mindre ejerandel næppe vil være tillokkende.

Per Nikolaj Bukh mener imidlertid, at en af de største muligheder for at sælge ud, vil kunne ske ved at tage fat i de steder, der kræver »politisk mod«.

Det kunne blandt andet være fængsler eller andre myndighedsopgaver, som f.eks. i jobcentre.

»Vi er slet ikke så langt med de tanker, som man er I Storbritannien. Det er en mulighed, men selv om den er forretningsmæssigt gangbar, er den måske politisk uspiselig herhjemme,« siger han.

Lasse Fredborg, partner i BDO, har i en årrække beskæftiget sig med rådgivning ved køb og salg af virksomheder. Ifølge ham er flere af statens virksomheder attraktive og vil under de rette omstændigheder kunne sælges for store beløb. Især Danske Spil er en lækkerbisken for mulige købere, fordi det er et selskab, der tjener mange penge i en branche, der p.t. er yderst ombejlet af investorer.

»Den slags virksomhed sælges til høje priser, men der er nogle forhold, der gør, at det kan være svært at få selskabet solgt,« siger han og peger på, at der blandt andet er krav til, hvad overskuddet går til og særlige vedtægter, som vil kunne svie i øjnene på mulige købere.

Lasse Fredborg peger også på TV 2 som en attraktiv virksomhed. Til gengæld kan det haste med at få afhændet PostNord, hvis man vil have penge for det. I et groft overslag vurderer Lasse Fredsborg, at PostNord kan sælges til op mod ni milliarder kr. Det er dog både for den danske og svenske del.

»Så man kun på PostNord i Danmark, så er den virksomhed ingen penge værd. Og det går kun en vej på det område. Det er nok ved at være tid, hvis Danmark og Sverige skal have penge for PostNord,« siger Lasse Fredborg.

PostNord landede sidste år et underskud på en milliard kroner.

Læs stor gennemgang af mulige salg af statsvirksomheder her