Eksperter sår tvivl om Nordeas kreditbog

Mens andre danske banker øger den buffer, som er sat af til kommende tab, gør Nordea det modsatte med den danske forretning. Det får en række eksperter til at undre sig og pege på, at Nordea muligvis ikke har tilstrækkelig styr på sine udlån.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

En række eksperter sætter nu spørgsmålstegn ved Nordea Bank Danmarks håndtering af bankens udlån og vurdering af fremtidige tab. Det sker, efter banken som den eneste af landets seks største banker i forbindelse med årsregnskabet for 2014 valgte at tilbageføre gruppevise hensættelser, hvilket er penge, der er sat af til endnu ikke konstaterede tab på udlån.

Således tilbageførte Nordea i Danmark 115 mio. kr., imens de øvrige store banker: Danske Bank, Jyske Bank, Nykredit Bank, Sydbank og Spar Nord, alle vurderede, at der var behov for at sætte flere penge til side til tab.

Ifølge bankanalysen »Den Danske Pengeinstitutsektor 2014«, der er udarbejdet af Nicholas Rohde og BankResearch, er der ingen logisk grund til, at Nordea ifølge bankens egne vurderinger skulle få så markant færre tab end de øvrige banker.

»Den markante forskel i de gruppevise nedskrivninger indikerer en væsentlig forskel i sammensætningen af Nordea Bank Danmarks kreditbog, som i lyset af bankens størrelse i Danmark ikke umiddelbart lader sig forklare,« lyder det i analysen.

Det vækker ekstra opsigt, at det lige er Nordea, der tilbagefører hensættelser. Det skyldes, at landbruget i øjeblikket er det erhverv, der giver bankerne de største tab, og da Nordea er den bank i Danmark, der har klart flest penge lånt ud til landbrugskunder, tilsiger det nærmere, at Nordea burde sætte flere penge af til tab, end de øvrige banker gør. Særligt fordi Finanstilsynet inden jul 2014 gjorde det klart for bankerne, at der i hensættelserne skulle tages hensyn til den igangværende krise i landbruget.

Nordea havde ultimo 2014 nedskrevet 14 pct. af landbrugslånene, mens f.eks. Danske Bank havde nedskrevet 26 pct. og Jyske Bank 15,8 pct.

Ifølge aktieanalytiker Per Grønborg fra Danske Bank Markets tyder Nordeas tilbageførsel af hensættelser på, at Nordea er mere letsindig i vurderingen af kommende tab.

»Det er påfaldende, at billedet er så forskelligt i Nordea i forhold til andre banker. Det kunne indikere, at man i Nordea er mindre forsigtig i sine hensættelser end i andre banker,« siger Per Grønborg.

Hos Nordea Bank Danmark siger adm. direktør Peter Lybecker, at de har gjort alt rigtigt på dette punkt.

»Vi har lavet de hensættelser, som, vi mener, er nødvendige og tilstrækkelige,« siger Peter Lybecker.