Eksperter: Realkreditten er ikke truet af alternative lån

Udlånsportaler, der formidler boliglån fra bruger til bruger, har oplevet voldsom vækst de seneste to år. Alligevel kommer de ikke til at tage større markedsandele på bank- og realkreditmarkedet, vurderer flere eksperter.

Foto: Kasper Palsnov

Det samlede boligudlån fra de 11 største boligkreditformidlere, der ikke er banker eller realkreditinstitutter, er blevet 38 gange større, end det var for to år siden. Det viser tal fra Tingbogen, som udlånsportalen UdenomBanken har lavt.

Men de alternative finansieringsmuligheder til boligkøbere, der har fået nej til at låne penge af banker og realkreditinstitutter, kommer ikke til at true bankerne og realkreditinstitutterne på markedet.

Det vurderer Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter:

»Man er oppe imod realkreditmarkedet, som næsten er umuligt at konkurrerer mod. Realkreditten er et fantastisk produkt. Det er et meget likvidt marked, og det betyder, at der er stor efterspørgsel fra udlandet, fordi gennemsigtigheden er stor. Det betragtes som en sikker havn, når der har været krise i de finansielle markeder. Det er med til at gøre renten meget lavt,« siger han.

Stadig bagateller

De alternative boligkreditformidlere har et samlet udlån på lidt over én milliard kroner i første kvartal 2016, mens bankerne og realkreditinstitutterne har et samlet boligudlån på over 2.000 milliarder. Dermed udgør de alternative boligkreditformidlere stadig en promille af det samlede udlån.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea, vurderer heller ikke, at bankerne og realkreditinstitutterne skal føle sig truet af de relative nye spillere på markedet.

»Vi har verdensrekord i lave renter, så jeg har svært ved at se, at der skulle være et stort marked i denne her form for finansiering, fordi man må forvente, at lånene bliver til en højere rente end bankers og realkredittens renter,« siger hun

UdenomBanken: Vi kan godt være med

Berlingske beskriver fredag, at det kan være svært at optage boliglån, hvis man ønsker at købe hus i yderområder, hvor mange boliger ifølge Curt Liliegreen kan være notorisk umulige at sælge. Derfor søger mange til alternative finansieringskilder som eksempelvis udlånsportalen UdenomBanken, der formidler boliglån fra bruger til bruger – også kaldet peer to peer-lån.

Udlånsportaler som Udenombanken kan dermed gøre det muligt for boligkøbere alligevel at få finansieret boligkøbet.

»Hvis man sammenligner med det samlede udlån på boligmarkedet, er vores andel af markedet stadigvæk meget, meget lille. Men vi har så fornuftige vilkår, at vi kan godt være med på de her skæve sager, hvor folk ikke kan få et lån igennem i banken,« siger udviklingsdirektør i UdenomBanken, Søren Scheibye.

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen, vil ikke udelukke, at udlånsportaler kan få større markedsandele. Men han er dog heller ikke for optimistisk på vegne af de alternative boligkreditformidlere.

»Når vi ser på det i forhold til, hvad realkreditsektoren samlet set udlåner, så er det små nålestik. Jeg tror ikke, det er noget, der vil få en kæmpe indflydelse. Måske geografiske i områder, hvor det kan være svært at få lån,« siger han.