Eksperter om danskernes nye shoppevaner: Vi skal vænne os til flere tomme bymidter

Der vil være byer, der i dag har butiksliv, som ikke har det om ti år. Sådan lyder forudsigelsen fra flere eksperter, som dog er uenige om, i hvor stor stil danskerne vender ryggen til de fysiske butikker efter coronakrisen.

»En del af vores bymidter skal laves om. Den tid, hvor detailhandlen kunne være en bymidte i en lang række danske byer, er slut,« vurderer fremtidsforsker Jesper Bo Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Coronakrisen har vendt op og ned på vores handelsmønstre. Nu er det hver fjerde dansker, der handler på nettet ugentligt, og spørgsmålet er, hvilke langsigtede konsekvenser det kan få for vores adfærd?

Spørger man fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, der er direktør i Center for Fremtidsforskning, var udsigterne allerede dystre for de fysiske butikker, inden coronapandemien ramte. Nu ser fremtiden endnu mere sort ud, mener han.

»Handlen i de fysiske butikker vil ikke komme tilbage. Vi svinger ikke pendulet over til den anden side, når coronakrisen er overstået, fordi vi har vænnet os til, at det er nemt at handle på nettet,« siger Jesper Bo Jensen.

Accelereret under krisen

I foråret 2019 var det kun omkring ni procent, som handlede online hver uge. I dag er det 25 procent, viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for fagforeningen Business Danmark.

»Nethandlen er accelereret yderligere under coronakrisen. I dag er der ikke længere en diskussion om, hvorvidt en butik skal have en webshop. I dag er det mere et spørgsmål om, hvorvidt netbutikker også skal have en fysisk butik. Det betyder, at en del af vores bymidter skal laves om. Den tid, hvor detailhandlen kunne være en bymidte i en lang række danske byer, er slut,« vurderer Jesper Bo Jensen.

Er der ikke en reel chance for, at vi går tilbage til samme, gamle mønstre, når coronaen engang er væk?

»Generelt set går vi aldrig tilbage, når ting varer længe nok. Det svarer lidt til at sige, at vi snart kommer til at tale mindre i mobiltelefon, fordi vi hellere vil tale med et menneske ansigt til ansigt. Det sker heller ikke. Og de gange, vi har haft en pandemi, er vores samfund blevet ændret meget radikalt,« siger fremtidsforskeren.

Uenighed

Ifølge Camilla Birch fra konsulentfirmaet Birch & Birch og ekspert i detailbranchen vil der være nogle byer, som kommer til at sidde fuldstændigt på handlen, mens andre byer må vinke farvel til den.

»De butikskvadratmeter, der skal bringes ned, kommer til at ske ujævnt, og der vil være byer, der i dag har butiksliv, som ikke har det om ti år,« siger hun.

Detailhandelsekspert Bruno Christensen vurderede først på ugen over for Berlingske, at vi skal frem til foråret, før vi for alvor begynder at se en ændring i danskernes adfærd igen.

»Så vil vi se, at forbrugerne i stor stil vil gå tilbage til de fysiske butikker og få shoppingoplevelser i bymidterne. Der er ingen tvivl om, at nogen vil blive hængende i nethandlen, fordi det har udviklet sig til en vane, og de er blevet glade for det. Men en stor andel vil også have de sociale oplevelser, der er forbundet med at mødes med andre mennesker,« siger han.

Camilla Birch mener, at vi endnu ved for lidt om, hvorvidt coronaboostet i nethandlen vil vare ved.

»Den store joker er, om nethandlen har fået nogle nye kunder med ombord, eller om det er bare de samme kunder, der bruger netbutikkerne mere under coronakrisen,« siger hun.