Eksperter: Microsoft burde splitte sig selv op

Med Nokia-opkøbet er Microsoft for alvor blevet for stor og stritter i alle mulige retninger. Det vil være bedst for firmaet at dele sig op, mener eksperter.

Microsoft havde - før Nokia-opkøbet - knap 100.000 medarbejdere og en omsætning på 441 milliarder kroner i sidste regnskabsår. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAINER JENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang var Microsoft et softwarefirma med MS-DOS, Windows og Office-pakken som omdrejningspunkt. Men i dag er Microsoft blevet en helt anden og mangearmet størrelse, og det gør det svært både at lede og udvikle firmaet.

Sådan lyder det fra amerikanske eksperter i en artikel i New York Times, som efter Microsofts opkøb af Nokias mobiltelefonforretning har set nærmere på Microsofts mange produktlinjer.

Når opkøbet er blevet godkendt vil Microsoft således stå med en stor hardware-forretning, både inden for telefoner og spillekonsoller, udover en omfattende buket af software og internettjenester. Målgruppen er både private forbrugere og erhvervslivet, hvilket også komplicerer billedet.

At Microsoft nu stritter i mange retninger betyder både, at forretningen bliver tung og mindre dynamisk og succesfuld, men også at det er nærmest umuligt at finde den rette afløser for den afgående direktør Steve Ballmer, lyder vurderingen.

Problemet er blandt andet, at de forskellige divisioner i høj grad tager hensyn til hinandens forretning, i stedet for hver især at forsøge at klare sig bedst muligt. Microsoft har således ikke villet lancere konkurrencedygtige Office-produkter til iOS og Android, i håbet om at Office til Windows Phone ville give Microsofts egen mobile platform en fordel. Men det har ikke været nok til at booste salget af for eksempel Microsofts egne tablets med Windows RT eller Nokias Windows Phone-telefoner.

Konkurrenterne til Microsoft har det nemmere, i forhold til at finde en retning: Apple fokuserer på forbrugerne, Google har fokus på internettjenester og IBM har fravalgt forbrugerne og går efter virksomhedskunder.

Microsofts forsøg på at få fodfæste og succes på nye områder har også kostet mange penge. Satsningen på søgemaskinen Bing har sammen med andre internettjenester ført til et samlet tab på mindst 96 milliarder kroner, lyder det fra analytikerne.

I stedet skulle Microsoft splitte sig op i mindre og mere agile bidder. Bing kunne for eksempel sælges til Facebook, som Microsoft har et partnerskab med, mod at få del i den omsætning, som Bing kunne skabe i Facebooks hænder, foreslår en analytiker. Xbox-divisionen er en anden del af Microsoft, som ifølge eksperterne skulle ud og stå på egne ben.

Omvendt mener Microsoft, at både Bing og Xbox er tæt integrerede med Windows-miljøet og vigtige for firmaets fremtid. Flere konkurrenter har også valgt at udvide paletten, for eksempel da Google opkøbte Motorolas mobilforretning, eller da Apple satsede på egen korttjeneste.

For 13 år siden blev Microsoft i USA dømt til en opsplitning i to firmaer, fordi Microsoft udnyttede sin dominerende position på markedet for styresystemer. Ét firma skulle stå for Windows, mens et andet skulle udvikle applikationer. Men dommen blev omstødt i en appelsag, fordi dommeren i den oprindelige sag havde udtalt sig om sagen til pressen.

Microsoft havde - før Nokia-opkøbet - knap 100.000 medarbejdere og en omsætning på 441 milliarder kroner i sidste regnskabsår. Det gav et overskud på 124 milliarder kroner, da især Windows og Office-pakken stadig skovler penge ind.