Eksperter: Mere troværdig stresstest denne gang

Efter massiv kritik i 2011 er metoden skærpet i den stresstest af 130 europæiske banker, som offentligheden får indblik i senere på ugen, vurderer eksperter, herunder en af 2011-testens hårdeste kritikere.

Metoden for stresstest er strammet op, og Den Europæiske Centralbank (ECB) har sat alt ind på, at der ikke skal kunne rejses samme kritik som sidst, da Det Europæiske Finanstilsyn (EBA) stod bag. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stresstesten af 130 europæiske banker, som vi får resultaterne af i denne uge, er grundigere og mere pålidelig end den, som blev gennemført i 2011.

Metoden er strammet op, og Den Europæiske Centralbank (ECB) har sat alt ind på, at der ikke skal kunne rejses samme kritik som sidst, da Det Europæiske Finanstilsyn (EBA) stod bag.

»Testen bliver ikke 100 procent troværdig, men den bliver helt sikkert bedre. Den primære forskel er, at kvalitetssikringen af data er helt anderledes. ECB har skabt en tung infrastruktur, som skal efterprøve de data, som bankerne indleverer. ECB har ressourcer, som EBA slet ikke turde drømme om i 2011,« siger Nicholas Véron, der er senior fellow ved den Bruxelles-baserede tænketank Bruegel og som var en af de hårdeste krtikere af 2011-testen, som han betegner som »katastrofal.«

Denne gang er han ikke alene med troen på et mere pålideligt resultat.

Kreditvurderingsbureauet Standard & Poor’s lever selv af at bedømme finansielle virksomheder. Her har seniornalytiker Alexander Ekbom også større tiltro til stress­testens metode.

»Det er vores vurdering, at myndighederne har strammet op, og at stresstesten bliver strengere end den, som blev gennemført i 2011. Ifølge vores oplysninger vil detaljeringsgraden være større, der vil være flere parametre, og der er stillet yderligere krav. Forventningen er, at den bliver mere udtømmende,« siger han.

ECBs dilemma

Jesper Rangvid, professor i finansiering ved CBS, er enig, men understreger, at der er et usikkerhedsmoment i form af ECBs egen rolle. Centralbanken gennemfører testen, men overtager samtidig tilsynet med de største banker i eurozonen om få uger.

»Metoden er bedre, bygger på bedre data, og resultaterne bliver mere troværdige. Det er jeg ikke i tvivl om. Men ECB står i et dilemma. Den 4. november er det ECB, der overtager tilsynet, og derfor skal der renses ud. Omvendt er ECB heller ikke interesseret i at komme ud med et meget negativt resultat, fordi det kan øge usikkerheden,« siger han.

Dobbeltrollen kan påvirke deres vægtning af resultaterne, mener han.

»Finder de noget rigtig slemt, vil de selvfølgelig sige det, men omvendt kan man frygte, at de kunne finde på at lægge sig mere til den bløde side, end de reelt set burde. Så testen er mere troværdig end tidligere test, men om den er troværdig nok, er der spænding om,« siger Jesper Rangvid.

Nicholas Véron mener, at ECBs fremtidige tilsyn i sig selv kan gøre selve datagrundlaget troværdigt.

»I 2011 kunne det være en vindende strategi for bankerne at tilbageholde information om deres dårligdomme. Det er det ikke denne gang, for om ganske kort tid vil det alligevel blive opdaget, når ECB overtager tilsynet,« siger Nicholas Véron.