Eksperter: KPMG på farlig kurs

Den massive kritik af revisionsselskabet KPMG’s rolle i IT Factory-sagen er ikke forstummet, efter Danmarks tredjestørste revisionsselskab kort før jul frikendte sig selv. Tilliden til revisionsbranchen er på spil, vurderer eksperter.

Foto: Scanpix
Kritikken af revisionsselskabet KPMG’s rolle som revisor for svindelramte IT Factory tager nu til i styrke.

Selskabets erklæring kort før jul om, at der på ingen måde var anledning til at fatte mistanke til Stein Baggers svindelnummer, har langt fra fået kritikken af revisionsgiganten til at forstumme.

Tværtimod skruer flere af kritikerne op for retorikken, ikke mindst på grund af KPMG’s meget skråsikre optræden. Den har nemlig fået eksperterne til at bekymre sig om branchens ve og vel, fordi revisorernes ageren i høj grad bygger på tillid til revisionspåtegninger.

"I de større besvigelsessager i udlandet har revisionsfirmaerne typisk valgt en syndebuk-strategi og sagt: Det var ikke vores fejl, men der var en enkelt person, der ikke fulgte revisionsfirmaets retningslinjer. KPMG har valgt den stik modsatte strategi og sagt, at revisionen i IT Factory er udført i overensstemmelse med firmaets retningslinjer," siger Kim Klarskov Jeppesen.

Lektor og Ph.D. fra CBS, Caspar Rose, er enig:

"Man må håbe, at KPMG er sikre, ellers giver det bagslag, og så er KPMG færdig i Danmark; måske kan det klares, ved at de fyrer enkelte personer, men det er en meget risikabel strategi," siger han.

Alarmklokkerne ringede
Som det fremgår af fredagens udgave Berlingske Nyhedsmagasin, vurderer flere eksperter, at alarmklokkerne ringede, og KPMG derfor havde flere anledninger til at udvide revisionen i IT Factory.

En af grundene var IT Factorys signifikante vækstrater i forhold til resten af it-branchen. Det er ifølge revisionsekspert Kim Klarskov Jeppesen en god anledning til, at en revisor, som det fremgår af revisionsstandard 500, skal lede efter ”anden information, der kan benyttes af revisor som revisionsbevis, og som tillader revisor at nå konklusioner ved fornuftig ræssoneren.”

"Afvigelser i forhold til branchen er ikke ensbetydende med, at der foregår besvigelser, men bør være et advarselssignal, der giver revisor anledning til at se nøjere efter," siger Kim Klarskov Jeppesen, der får hjælp i koret af kritikere fra Christen Amby og lektor Ph.D. Caspar Rose.

Hos KPMG afviser senior partner Jesper Koefoed imidlertid fortsat kritikken:

»IT Factory blev i efteråret 2008 kåret dels som Danmarks bedste it-firma af Computerworld, dels som Entrepreneur of the year af Ernst & Young. Virksomheden havde forud herfor modtaget flere andre priser og var tilmed lovprist overalt. På den baggrund er det da tankevækkende, at en række eksperter kommer bagefter og med to tryk på en lommeregner udtaler, at enhver kan se, at det hele var galt,« siger han.

Ærgerlige over negativ omtale
Han afviser også, at KPMG’s håndtering påvirker revisionsstanden og KPMG’s image:

»Vi er da meget ærgerlige over den negative presseomtale. Men vi har heldigvis meget få dårlige sager, og pressen har derfor skullet helt til udlandet for at finde andre dårlige sager for KPMG. Vi havde IT Factory, men har også imagemæssigt en stærk ryg at stå imod med, og vores kunder, forretningsforbindelser mv. bakker op omkring os,« siger han.

Læs meget mere om KPMG’s risikable strategi i morgendagens udgave af Berlingske Nyhedsmagasin. Her kan du også se top 20-listen over Danmarks største revisions-selskaber.