Eksperter frygter en lavine af bankkrak

En række pengeinstitutter har så dårlig økonomi, at de risikerer at kollapse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fjordbank Mors' sammenbrud kan blive begyndelsen til en ny lavine af danske bankkrak.

Det vurderer flere eksperter, som dagbladet Børsen har talt med. De spår, at en række banker og dermed den danske finanssektor er på vej ind i en ny alvorlig krise.

En af eksperterne, som avisen har talt med, er lektor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, Johannes Raaballe.

- Når vi kigger i årsregnskaberne for 2008, 2009 og 2010 og kvartalsregnskaberne for 2011, så kan vi se, at der er nogle banker, der har det rigtigt svært. Der kan godt ryge en håndfuld banker mere, siger han til Børsen.

Johannes Raaballe vurderer, at fire-fem banker befinder sig i det røde felt, mens et tilsvarende antal ligger i niveauet lige over, som han kalder det orange felt.

Lektoren fra Aarhus mener, at en af forklaringerne på den aktuelle krise er, at de danske politikere med bankpakkerne har gjort finanssektoren en bjørnetjeneste, fordi kriseramte banker er blevet holdt kunstigt i live.

- Så vi har ikke fået ryddet op i finanssektoren med bankpakkerne. Derfor får vi nu bare krisen med forsinkelse, forklarer Johannes Raaballe i Børsen.

Han mener, at de kriseramte banker enten skal fusionere med en sundere bank i en fart eller kaste håndklædet i ringen.

- Det er egentlig meget enkelt. Enten skal de svage banker se at blive slået sammen med et andet pengeinstitut - men for Guds skyld ikke et, der er lige så dårligt, siger Johannes Raaballe til Børsen og fortsætter:

- Alternativet er, at de går ud og henter en masse egenkapital. Den tredje mulighed er, at de kommer i god tid og siger, at nu vil de gerne lukkes.

/ritzau/