Eksperter: Drop den offentlige vurdering

Politikerne kan låse sig selv fast på skattestoppet, hvis de afskaffer den offentlige ejendomsvurdering totalt. Vurderingerne har mistet deres praktiske betydning og er i dag en dyr og overflødig information til ingen verdens nytte.

Hvis den offentlige ejendomsvurdering blev afskaffet, ville der komme ro blandt andet på boligmarkedet i København og omegn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Maria Hedegaard
Afskaf de offentlige vurderinger af fast ejendom og spar store penge. Sådan lyder opfordringen fra flere sider, umiddelbart før Skat indleder den store almindelige vurdering af al fast ejendom i Danmark, der finder sted hvert andet år. Tanken støttes af både Socialdemokratiet og skatteordfører Poul Erik Christensen fra Det Radikale Venstre.

»Man burde overveje, om det er nødvendigt at lave de store offentlige vurderinger af al fast ejendom i Danmark. Det er nok ikke noget, vi behøver mere.

Det er kun, hvis regeringen pønser på at ophæve skattestoppet på boliger, at der fremover er brug for de offentlige vurderinger,« siger Poul Erik Christensen.

Medlem af skatteudvalget for Socialdemokratiet, John Dyrby Paulsen, siger tilsvarende, at man ud fra en snæver skattemæssig betragting godt kunne afskaffe de offentlige vurderinger.

»Så vi vil gerne være med til at se på, om man kan gøre dette bedre og mere enkelt fremover,« siger John Dyrby.

Betydning svundet ind
Siden skattestoppet blev indført, er den praktiske betydning af de årlige vurderinger svundet betydeligt ind, eftersom ejendomsværdiskatten er låst fast på 2001- eller 2002-niveau. De offentlige vurderinger har derfor alene en praktisk betydning for, hvor meget der skal betales i grundskyld.

Formanden for Danske Boligadvokater, Henrik Høpner, siger, at der ville komme meget mere ro og stabilitet over hele boligmarkedet, især omkring København, hvis de offentlige vurderinger blev afskaffet. Så behøvede folk nemlig ikke frygte, at skattestoppet pludselig bliver ophævet, og at ejendomsskatterne derefter eksploderer.

Vicedirektør i Dansk Ejendomsmæglerforening, Thomas Torp, er enig:

»Der er ingen grund til at sende folk informationer om deres ejendomsvurderinger, som de ikke bruger til noget. Hvis politikerne virkelig mener, at de ikke vil ophæve skattestoppet, kan de lige så godt afskaffe de offentlige vurderinger og dermed spare en masse penge,« siger Thomas Torp.

Dyre boliger i fare
Det er især, hvis man har en bolig til mere end tre millioner kroner, der er fare på færde, eftersom der så skal betales tre procent i ejendomsværdiskat af vurderinger over denne grænse. Af de første tre millioner betales kun én procent i ejendomsværdiskat.

»Ofte rådgiver vi Lyngby-familier, der køber huse til seks millioner kroner eller mere. Det er faktisk svært at finde en bolig i dette område til mindre end seks mio.

På disse dyre huse betales typisk ejendomsværdiskat af en vurdering, der er under tre mio. kr.

Men vi må så fortælle folk, at de skal af med 90.000 kr. mere i ejendomsværdiskat om året, hvis vi får en ny regering, der ophæver skattestoppet. Det gør mange usikre og nervøse, og det får mange til at tøve med at købe dyre boliger,« siger Henrik Høpner.

Han peger også på, at der ved meget nybyggeri er store problemer med de offentlige vurderinger, fordi man her skal spole tiden tilbage og skønne, hvad en ny bolig ville have været værd i 2001. Det er nærmest umuligt at gøre helt præcist, også fordi omgivelserne ofte har ændret sig og der måske er bygget nye veje og skoler i nærheden af nybyggeriet.

Synliggør skattestop
Skatteordfører Jakob Axel Nielsen fra det Konservative Folkeparti er dog ikke varm på ideen om at afskaffe de offentlige vurderinger.

»De synliggør nemlig, hvor meget folk sparer med skattestoppet. Politik handler om tillid, og folk kan have fuld tillid til, at skattestoppet står ved magt. Så der er ingen grund til at afskaffe de offentlige vurderinger,« siger Jakob Axel Nielsen.

Cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund, mener imidlertid også, at man bør overveje at afskaffe de offentlige vurderinger på boliger helt.

»Grunde skal fortsat vurderes af hensyn til grundskylden. Men de er meget nemmere at vurdere end boliger. Det kan ske ret enkelt og mekanisk ud fra størrelse og beliggenhed.

Hvis man har tænkt sig at fastholde skattestoppet, bør man overveje, om det giver nogen mening at fastholde de løbende vurderinger af fast ejendom,« siger Ulrikke Ekelund.

Hun tilføjer, at man kunne give boligejerne mere ro i sjælen, hvis de offentlige vurderinger blev afskaffet helt, fordi det så ville blive vanskeligt at genindføre systemet og nærmest umuligt at sætte boligskatterne kraftigt vejret med kort varsel.

Samtidig er der store offentlige penge at spare, hvis alle boliger i Danmark ikke længere skal vurderes, og man ikke mere behøver at have et stort klagesystem bygget op, sende breve til alle boligejere med post en gang hvert eller hvert andet år, lave statistik over vurderinger og meget andet. Ikke bare ville der kunne spares penge, en række boligejere ville formentlig også blive glade, hvis de offentlige vurderinger blev aflivet på samme måde, som da en masse formueopgørelser og formuestatistik forsvandt, da man for en del år siden afskaffede formueskatten.