Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
"Hvor tørt det end er, så lyder det i mine ører til at være skarp kritik," siger Tim Knudsen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.
Han bliver bakket op af professor Carsten Greve fra Copenhagen Business School og lektor i forvaltningsret på Københavns Universitet, Michael Gøtze, der begge over for Morgenavisen Jyllands-Posten vurderer, at rapporten er alvorlig.
"Jeg betragter det som et stærkt ordvalg fra Rigsrevisionen. Det er en alvorlig kritik, som Rigsrevisionen retter. Kulturministeriet har ikke udfyldt ejerrollen, bestyrelsen har ikke fulgt med i de dispositioner, der er truffet, og ledelsen har ikke skelnet til budgetterne - alt sammen noget, som de skulle have gjort," siger professor Carsten Greve til avisen.
"Man kan oversætte det til, at kulturministeren har sovet i timen, især efter, at der var nogle alarmklokker, der begyndte at ringe. Der er ikke tale om en nedsabling af Kulturministeriet, men der er en meget klar understregning af ministeriets handlepligt. At føre aktivt tilsyn betyder, at ministeriet skal være på forkant med problemer, men især at man skal reagere, hvis man får nogle input," siger Michael Gøtze.
Ifølge Tim Knudsen er der tre ting, der gør rapporten alvorlig. Dels er TV 2 en stor virksomhed, dels sprogbruget i rapporten, dels at ministeriet i starten af 2008 ikke greb ind, da det var kommet frem, hvordan rigets tilstand var i TV 2 det foregående år. Han slår samtidig fast, at det politiske ansvar ligger ved Brian Mikkelsen.
"Det er altid, der må stå til ansvar over for folketinget, og så må ministeren gå tilbage i sit ministerium, og dele næser ud til dem, ministeren mener bærer ansvaret" siger Tim Knudsen.
Dog vurderer han umiddelbart, at rapporten ikke får nogen politiske konsekvenser.
"Der er så at sige et tomrum, når en minister har forladt sin post. Folketinget og statsrevisorerne kan ikke direkte kritisere embedsmændene. Og den nuværende minister kan sige: 'ja, det er måske også for galt, men det er ikke i min embedstid.' Det ender formentlig bare med, at der bliver sagt fy. Men ofte ender det med, at man som regel ikke kan gøre så meget, og så bliver sagen glemt."