Eksperter: Batterier ikke skyld i flybrand

Det Boeing 787 Dreamliner-fly, der brød i brand fredag i Londons travle Heathrow-lufthavn, havde ikke problemer med batterierne, som derfor heller ikke er skyld i branden.

Her ses de ydre brandskader på det Ethiopian Airlines-Dreamliner-fly, der lige nu er parkeret i Lonons Heathrow-lufthavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: Det lader ikke til, at det var batterierne, der var årsag til, at en parkeret Boeing 787 Dreamliner uden passagerer brød fredag i brand i den britiske lufthavn Heathrow. Det er blevet slået fast, efter at havarieksperter fra luftfartsmyndigheden AAIB har undersøgt flyet fra Ethiopian Airlines, skriver flere internationale medier.

Efter de første undersøgelse mener AAIB, at der »ikke er beviser for en direkte årsagssammenhæng« mellem batteriet og hændelsen i lufthavnen. Den ekstreme overophedning var langt fra batteriernes placering, lyder det fra eksperterne, men det vil endnu tage flere dage at undersøge brandårsagen nærmere.

Det betyder dog ikke, at Ethiopian Airlines holder sine andre fire Dreamliners på jorden.

»Ethiopia’s Dreamliners vil fortsat flyve. Uheldet i Heathrow bliver ikke behandlet som flyverelateret, da det skete efter at have stået på jorden i otte timer,« siger en talsmand for selskabet ifølge AFP.

På grund af det brændende fly blev landingsbanerne i nærheden lukket og siden genåbnet efter en time.

Samme aften blev en Dreamliner fra det britiske Thomson Airways på vej til USA nødt til at vende tilbage til lufthavnen i Manchester, hvor det var kommet fra.

Det er langt fra første gang, at det amerikanske flyselskab får pletter på CVet med sin Dreamliner.

I januar fik den flyveforbud i USA, Europa og Asien, efter at en Dreamliner måtte sikkerhedslande i Japan på vej til Tokyo, da instrumenter på flyet indikerede fejl i batteriet. TV-optagelser viste, at der kom røg ud af flyet.

Den amerikanske havarikommission har konkluderet, at branden i januar 2013 skyldtes en kortsluttet celle i flyets lithium-ion-batteri, som fik temperaturen helt op på 260 grader, så branden spredte sig til de øvrige celler. I mellemtiden havde Boeing valgt at grounde flyet verden over, indtil tekniske undersøgelse havde klarlagt årsagen til batteri-problemerne.

I slutningen af april 2013 kom det frem, at de amerikanske luftfartsmyndigheder ville godkende Boeings seneste ændringer af ventilationssystemet og batterierne. Ændringerne indebærer, at batterierne indkapsles i rustfrit stål, som skal forhindre varme, gnister eller ild i at sprede sig, hvis et batteri overophedes.

I begyndelsen af maj forlød det, at alle otte selskaber med Boeing 787 Dreamliner ville sætte deres fly på vingerne i løbet af juni.