Eksperter: Afvisning af en af danmarkshistoriens største virksomhedshandler er taktik

DSVs aktiekurs er mandag morgen nede med omkring fire pct., efter konkurrents hovedaktionær har sået tvivl om salg til det danske transportselskab.

DSVs adm. direktør Jens Bjørn Andersen måtte se sin aktiekurs dykke mandag morgen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen

Hvis man tror, at en af danmarkshistoriens største virksomhedshandler er aflyst, kan man godt tro om igen.

For når det mandag er kommet frem, at den største aktionær i schweiziske Panalpina, Ernst Göhner-gruppen, der ejer omtrent 46 pct. af aktierne, ikke støtter buddet fra det danske transportfirma DSV på selskabet, er det ifølge chefanalytiker Michael Friis Jørgensen i Alm. Brand taktik.

»Man skal passe på med at sige, at Ernst Göhner-gruppen ikke støtter buddet. De har været ude og sige, at de kan skabe højere værdi selv end med det nuværende bud fra DSV, så det her kan sagtens være forhandlingstaktik, for man afviser ikke direkte, at man ikke vil se på et højere bud,« siger Michael Friis Jørgensen.

»Det er en helt normal forhandlingssituation. Vi vidste godt, at Ernst Göhner-gruppen ikke ville støtte det her konkrete bud fra DSV, og at DSV nok skal komme med et højere bud, før de kan få støtte hos hovedaktionæren,« siger chefanalytikeren.

Aktiekurs rasler ned

I midten af januar bød DSV, hvad der svarer til 26,5 mia. kr. for den schweiziske konkurrent. Buddet lød på 170 schweizerfranc pr. aktie, hvoraf en tredjedel var kontant, mens resten var i form af DSV-aktier. Siden nyheden om Panalpina-buddet ramte markedet, er DSV-aktien steget 13,1 pct. i værdi, hvilket reelt har hævet den underliggende værdi af tilbuddet.

Mandag morgen får de negative røster fra Ernst Göhner-gruppen imidlertid DSV-aktien til at falde med 4,2 pct. til en pris på 511 kr.

»Der har ikke tidligere været budt på Panalpina, for der ikke har været tro på, at Ernst Göhner-gruppen, som har en stor familiefond bag sig, ville sælge. Der har internt i familien været modstand, og nu har de ikke afvist at handle, men de vil som minimum have et højere bud, og måske er der også stadig en modstand mod at sælge i familien, og det er det, som aktiemarkedet reagerer på,« mener Michael Friis Jørgensen.

Selv om DSVs aktiekurs er steget siden buddet, og den underligggende værdi af buddet dermed er øget, fordi to tredjedel af buddet er i aktier, tror Michael Friis Jørgensen alligevel, at DSV er parat til at øge buddet.

»Jeg forventer, at DSV hæver buddet, for man har ikke fået en klokkeklar afvisning, og alle kan se, at hvis man lægger de her to virksomheder sammen, så giver det en værdiforøgelse til begge aktionærer. Samtidig ved vi, at det første bud aldrig er det endelige bud i en proces som denne,« siger han.

Han forventer, at DSV er klar til at hæve buddet til 190-200 schweizerfranc pr. aktie.

»De kan skabe mange synergier med købet, så jeg tror godt, de kan gå op på 200 schweizerfranc pr. aktie, uden at aktiemarkedet vil sige, at de overbetaler,« siger han.

Sydbank-analytiker Mikkel Emil Jensen mener også, at afvisningen af buddet er taktik, og at DSV er på vej med et nyt bud. Han tror dog ikke, at buddet bliver markant højere end det nuværende.

»Aktiekursen er steget på det seneste, hvilket har hævet den underliggende værdi af buddet, men jeg har svært ved at forestille mig, at DSV går over 30 mia. kr. samlet,« siger Mikkel Emil Jensen til Ritzau Finans.

Han peger på, at når buddet ikke ventes at blive markant højere, skyldes det også, at der ikke står andre selskaber i kø for at købe det schweiziske logistikselskab.

Også Panalpina aktiekurs sendes mandag ned med 8,5 pct. på børsen i Schweiz ifølge Bloomberg News.

DSV ville i går ikke kommentere afvisningen fra hovedaktionæren i Panalpina, men oplyser, at selskabet »fortsætter med nøje at vurdere situationen«, som DSV har skrevet i en kortfattet meddelelse til fondsbørsen.