Eksperter aflyser fødevarekrisen

Drastisk prisfald på en række fødevarer, bl.a. mælk, ost og brød, er på vej. Varerne vil falde fem til seks pct. i detailbutikkerne i løbet af næste år, forudser seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den verdensomspændende fødevarekrise er forbi. Oven på de højeste fødevarepriser i flere årtier kan danske forbrugere i 2009 se frem til markant lavere priser i forhold til nu på en række varer, når de går i butikkerne eller køber mad på restauranter, take away-steder og i kantiner på deres arbejdspladser.

Det vurderer fødevareeksperten, seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet.

Rammer hele Europa
»Mit bud er, at forbrugerpriserne på mælk, smør, ost, brød, mel og havregryn vil falde med fem til seks procent næste år i detailbutikkerne, mens æg falder med fire til fem procent. Det er de varer, der steg mest under den såkaldte fødevarekrise,« siger seniorrådgiver Henning Otte Hansen.

Dermed er priserne tilbage på niveauet før august 2007. Prisfaldet vil ramme hele Europas detailsektor, mener fødevareeksperten.

De samme toner kommer fra USAs myndigheder. Priserne på mejeriprodukter, som steg ni procent i 2008, vil falde fire procent i 2009, forudsiger det amerikanske landbrugsministerium, USDA, i sin seneste prognose.

Til gengæld mener Henning Otte Hanssen, at priserne på svinekød stiger lidt. I de seneste måneder har mælkepriserne været i frit fald på spotmarkederne rundt om i verden, hvor råmælk og mælkepulver handles, og priserne ligger væsentligt lavere end før fødevarekrisen.

Spiser hjemme
Den danske mælkepris er til gengæld ikke faldet tilsvarende. Men prisdykket vil for alvor slå igennem i forbrugerleddet i 2009 i Danmark og resten af EU, mener Henning Otte Hansen.

Arla ventes i begyndelsen af det nye år at sænke sin afregningspris til landmændene.

»Den finansielle krise og faldende købekraft blandt forbrugerne gør, at der kommer pres på fødevarepriserne. Det vil slå igennem i bl.a. detailbutikkerne herhjemme i løbet af næste år.

Prisbevidste forbrugere vil købe mere discount frem for f.eks. dyre oksestege og oste. Forbrugerne vil også begynde at droppe besøg på restauranter og købe mindre ind i take-away-steder for i højere grad at spise hjemme,« siger Henning Otte Hansen.

Han regner med, at restaurationsbranchen vil få et omsætningsfald på fem til seks procent i 2009 i forhold til 2008.

En kunstig krise
Henning Otte Hansen betegner fødevarekrisen med de meget høje fødevarepriser, som forbrugerne har måttet betale i 2007-2008, som en kunstig krise, der bankede priserne i vejret.

Landbrugets- og industriens internationale priser på korn- og mejeriprodukter er nu tilbage på niveauet før fødevarekrisen begyndte. Verdensmarkedsprisen på eksempelvis mælk og mælkepulver er drønet ned det seneste halve år.

På spotmarkederne i EU køber fødevareindustrien i øjeblikket mælk til lave priser. Her er priserne faldet fra 4,00 kr. pr. liter, da priserne var på deres højeste, til under det halve.

I Tyskland handles mælk helt ned til 1,50 kr. pr. liter på spotmarkederne.

Lavere indtjening
Detailpriserne er ikke faldet i samme takt som på korn- og fødevaremarkederne. Konsekvensen af de forventede lavere forbrugerpriser er, at landmændene vil få væsentlig lavere indtjening i 2009 end i 2008. Det vil forcere udviklingen med lukningen af mellemstore landbrug, så kun de allerstørste overlever.

I fødevareindustrien vil der også komme en vis turbulens, indtil virksom­hederne vænner sig til et lavere prisniveau, siger seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Fødevareøkonomisk Institut.