Ekspert: Voldsomme og usædvanlige træk i SAS-konflikt

SAS-ledelsens ultimatum til det strejkende kabinepersonale om at gå på arbejde eller blive opsagt er et voldsomt og usædvanligt træk, fastslår arbejdsmarkedsforsker.

SAS-strejke i Københavns Lufthavn søndag d. 1. marts 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fronterne mellem kabinepersonalet og ledelsen i SAS er trukket meget skarpt op, og konflikten er usædvanlig af flere årsager. Det vurderer lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, Jørgen Stamhus, der fastslår, at SAS-ledelsen har trukket det ultimative våben.

"Det er meget usædvanligt at det kommer så langt ud, at man er parat til at stikke fyringssedler i hånden, hvis de ansatte ikke tager på arbejde. Men SAS-ledelsen føler sig tvunget til et markant pga. de økonomiske rammevilkår, de store tab ved strejken og konkurrencesituationen generelt. Det trækker de nu det ultimative våben med truslen om fyringer," siger Jørgen Stamhus.

SAS-ledelsen stillede søndag de ansatte et ultimatum, som de skal svare på mandag inden kl. 12.00: Meld jer klar til at arbejde eller betragt jeres ansættelse som ophørt. Det skete, efter at det stod klart, at kabinepersonalet ikke ville følge Arbejdsrettens påbud til de strejkende om at gå på arbejde igen, fordi arbejdsnedlæggelsen er overenskomststridig.

Både hovedorganisationen FTF og kabinepersonalets fagforening, CAU, har ellers opfordret medlemmerne til at genoptage arbejdet. Men ifølge talsmand for kabinepersonalet, Jakob Esposito, mangler de ansatte tillid til ledelsen.

Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, har understreget, at de ansatte gambler med deres jobs, når de undlader at gå på arbejde. Hun har over for flere medier kaldt det afgørende, at de ansatte genoptager arbejdet.

Jørgen Stamhus kalder både SAS-ledelsens og kabinepersonalets reaktionsmønstre for usædvanlige.

"Overenskomststridige arbejdsnedlæggelser er ikke i sig selv usædvanlige. Men det er alligevel markant, at fagforeningerne opfordrer deres medlemmer i så kraftige vendinger til at gå på arbejde, uden at det hidtil har fået flere til at følge opfordringen," siger han.

Udgangspunktet for stridspunktet mellem SAS og kabinepersonalet handler om 147 SAS-ansatte, som SAS vil forflytte til det nyerhvervede datterselskab Cimber. Kabinepersonalet ønsker, at de ansatte får deres overenskomst fra SAS med sig, men det har SAS-ledelsen afvist.

Ledelsen i SAS har fastslået, at hver dag med strejke er enormt dyr og skadelig for selskabet. Derfor er ledelsen gået benhårdt efter en hurtig normalisering af trafikken med det usædvanlige skridt om fyringstrusler på stribe.

Jørgen Stamhus vurderer, at kabinepersonalet kan få en række mindre indrømmelser, men at SAS-ledelsen i store træk kommer igennem med modellen med den billigere Cimber-overenskomst.

"Man kan forestille sig, at det eksisterende kabinepersonale måske kan bevare deres eksisterende overenskomst i en længere periode, end der pt. lægges op til, før de kommer over på den nye overenskomst. Samtidig vil alle nyansættelser formentlig ske på de nye overenskomster." siger Jørgen Stamhus.