Ekspert: Valg i Nykredit er en vigtig strømpil

Lige nu kæmper protestgruppen Consum for at kapre flere pladser ved repræsentantskabsvalget i Foreningen Nykredit. Ifølge finansekspert Lars Krull kan det hæmme dynamikken i repræsentantskabet, hvis det lykkes.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bølgerne går højt i kampen om at få flest kandidater valgt ind i Foreningen Nykredits repræsentantskab. 25 pladser skal besættes. Og ud af de 42 kandidater, der er opstillet, kommer 13 fra Consum – en gruppe af kritiske kunder, der er imod den børsnotering, som repræsentantskabet i februar sidste år godkendte, at bestyrelsen arbejder videre med. Ved det seneste repræsentantskabsvalg i marts 2016 lykkedes det protestgruppen at kapre seks ud af de 22 repræsentantskabspladser, der var til medlemsvalg det år. Consums formand, ingeniør og civiløkonom Jens Vesterbæk fra Bramming ved Esbjerg, håber, at det lykkes gruppen at få stemt endnu flere ind ved de tre valgmøder, der finder sted i denne uge.

»Det er for det første vigtigt for at få den demokratiske proces på plads. For det andet mener vi ikke, at det gavner kunderne, hvis Nykredit bliver børsnoteret. Den bestyrelse og de repræsentantskabsmedlemmer, som sidder der nu, vil alle sammen have en børsnotering for enhver pris, uanset om det er nødvendigt eller ej. Og der er ingen kapitalkrav på nuværende tidspunkt, som Nykredit ikke kan leve op til. At få en ny medejer ind, som kun er interesseret i at tjene penge, gavner over­hovedet ikke kunderne,« siger Jens Vesterbæk, der arbejder for Det Norske Veritas.

Fynboer og nordjyders tur

For at sikre en geografisk spredning i det i alt 104 mand store repræsentantskab har man delt det ind i syv valgområder. I år er det fynboerne og nordjydernes tur til at stemme. De to første valgmøder blev afholdt mandag og tirsdag, mens det sidste foregår i Odense onsdag aften. Medlemmerne af Foreningen Nykredit, der ejer 89,8 pct. af koncernen, kan kun stemme, når der er valg i deres område.

Seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet mener, at det er skidt for Nykredit som forretning, hvis Consums kandidater bliver valgt ind.

»Jeg er lidt træt af, at folk kommer ind på et religiøst mandat. Hvis man kommer ind på et mandat, der handler om, at der er noget, en virksomhed ikke skal kunne, selv om det måske vil være bedst for virksomheden, dens ejer og interessenter, hæmmer det dynamikken i repræsentantskabet og i sidste ende også bestyrelsen for Foreningen Nykredit,« siger han og understreger, at han af hensyn til den finansielle stabilitet går ind for en børsnotering af Nykredit.

»Jeg håber, at man får valgt nogle repræsentanter, som sikrer, at Nykredit kan agere frit, i fri konkurrence og med så få bindinger som muligt. Derfor synes jeg, at man bør vælge kandidater, som kan sikre, at Nykredit også kan det i fremtiden. Og som jeg ser det, er det ikke de kandidater, som på forhånd over for dem, der stemmer på dem, har bekendtgjort, at de vil arbejde for, at Nykredit ikke børs­noteres,« siger Lars Krull, der ikke tør spå om Consums chancer for at blive indvalgt, men siger, at det lige nu ser ud til, at den bestående bestyrelse i Foreningen Nykredit har fat i den lange ende.

»Som strømpil kan valget være vigtigt. Vi får nu syretesten på, om det var et held og en uforberedt bestyrelse og repræsentantskab, som muliggjorde, at der kom nogle Consum-kandidater ind sidste år. Eller ser vi i år, at der kommer flere kandidater ind? Jeg ved det ikke, men noget tyder på, at den bestående bestyrelse er klar til at kæmpe for Nykredits uafhængighed til særlige løfter – som her er børsnoteringen. Den blev nok overrumplet, da nogle af disse protestkandidater kom ind sidste år. I virkeligheden handler det om at få repræsentantskabsmedlemmer med de rigtige kompetencer til at udstikke retningen for Ny­kredit,« siger Lars Krull.