Ekspert: TV2 stadig langt fra salg

Sagen om ulovlig statsstøtte er langt fra slut, siger medieforsker.

Foto: Simon Bohr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Kommissionen godkendte i dag den statsstøtte, som TV2 modtog fra 1995 til 2002. Derudover får TV2 lov til at opkræve en brugerbetaling på 10-12 kroner om måneden i abonnement, så kanalen kan finansiere sig selv fra 2012.

Dermed skulle man tro, at TV2 nu er tættere på at blive solgt end nogensinde før, men ifølge medieforsker ved Aarhus Universitet, Frands Mortensen, kommer det ikke til at ske:

- Nu er der ryddet nogle sten af vejen, men der er stadigvæk meget, der kan stoppe salget, siger han.

For selvom EU-Kommissionen har godkendt den statsstøtte, som TV2 modtog gennem 7 år, så er den stadig ulovlig siger han:

- Det er den fordi, man i sin tid ikke anmeldte statsstøtten til Kommissionen, siger Frands Mortensen og fortsætter:

- Det kommissionen har taget stilling til, det er indholdet af ordningen, men selve proceduren af vedtagelsen og oprettelsen af den i sin tid, den er stadig ikke ok.

Derfor kan en konkurrent til TV2 gå til en dansk domstol og kræve, at TV2 skal betale ulovlighedsrenter. Og sådan en sag har Viasat allerede anlagt ved Østre Landsret, siger Frands Mortensen:

- Hvis Viasat kører den her sag hele vejen igennem, så kan det blive meget ubehageligt for TV2, og så længe den sag ikke er afsluttet, så længe kan man ikke sælge TV2, siger han.

Men en retssag ved en dansk domstol er ikke den eneste kæp i hjulet for et salg af TV2. EU-Kommissionens to afgørelser kan nemlig ankes, og det er meget sandsynligt, at TV2's konkurrenter vil gøre det, siger Frands Mortensen:

- Viasat og SBS kunne sagtens finde på det, fordi de er meget utilfredse med at TV2 nu har fået lov til at opkræve abonnementsafgifter. Det stiller jo dem i en meget vanskelig konkurrencesituation, siger han og fortsætter:

- Og hvis de bliver appelleret, så starter hele det her rumleri, der har kørt de sidste mange år, forfra igen.

Derfor mener han ikke, at TV2 bliver solgt:

- Nej, det mener jeg ikke. Selvom det er blevet nemmere, så er det stadig ikke muligt at gøre det. De her sager er meget komplekse, og jeg mener personligt at de to afgørelser vil blive indbragt for EF Domstolen, og så vil der igen forløbe et antal år, hvor vi ikke aner, hvad der kommer til at foregå, siger Frands Mortensen.