Ekspert: TDC har gjort sig uinteressant

De mange frasalg i TDC og den voldsomme fokus på Danmark gør det usandsynligt, at udenlandske teleselskaber ønsker at købe TDC, som nu officielt er sat til salg.

TDC blev mandag officielt sat til salg af sine fem britisk-amerikanske ejere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Massive frasalg har sikret Danmarks største teleselskab, TDC, en bedre økonomi, men samtidig er selskabet blevet uinteressant for udenlandske konkurrenter, fordi al fokus nu kun ligger på Danmark. De fem britisk-amerikanske kapitalfonde, som ejer TDC, kan derfor godt glemme andre muligheder end at bringe TDC tilbage til børsen.

Sådan lyder vurderingen, efter at kapitalfondene mandag eftermiddag officielt meddelte, at de - som det har været beskrevet i månedsvis - er begyndt at undersøge et salg af TDC.

For meget dansk fokus»Sandsynlighed for industrielt salg ikke stor. TDC er ganske fin forretning, der tjener fornuftige penge, og som netop har købt en konkurrent ud af markedet for en billig penge (DONG Energys fibernet, red.). Men det er ikke sandsynligt, at et dansk teleselskab med fokus på Danmark, Danmark og Danmark står øverst på de internationale telekoncerners ønskesedler. Specielt ikke, hvis man skal betale en premium price for det,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

Han kan ikke se, at nogen af de store europæiske teleselskaber skulle være mulige købere.

»France Telecom bød på Telia-koncernen, men der var på grund af interessen for Telias internationale mobilforretning,« siger han.

Strategiske alternativerFormanden for de fem fonde, samlet i selskabet Nordic Telephone Company (NTC), svensk-finnen Kurt Björklund, sagde mandag, at »vi synes derfor, at tidspunktet og betingelserne er de rette til at undersøge strategiske alternativer for TDC.«

NTC, som ejer 87,9 procent af TDC, består af fondene Apax Partners Worldwide, The Blackstone Group International, Kohlberg Kravis Roberts & Co., Permira Advisers og Providence Equity Partners.

TDC ejer det danske fastnet og er ubestridt størst på både fastnettelefoni, mobiltelefoni og bredbånd i Danmark.

Et stort kaos i 2006»Da TDC blev købt af fondene i 2006, meldte TDC intet ud i processen før meget, meget sent. Hele salgsprocessen af TDC var derimod et stort kaos, hvor der blev lækket insideoplysninger til Wall Street Journal. Dagen før eller dagen efter at der skete noget i bestyrelseslokalet på TDC, stod det i Wall Street Journal skrevet af en journalist, som aldrig før og aldrig siden har skrevet om telekommunikation men tilsyneladende var lige så godt informeret som bestyrelsen i TDC og bedre informeret end direktionen i TDC. Det var næppe TDCs bestyrelse, der lækkede oplysningerne, men nogle af de rådgivere, som TDC benyttede dengang, havde utroligt svært ved at holde kortene tæt til kroppen,« konstaterer John Strand.

Han mener derfor, at Nordic Telephone Company (NTC), som nu ejer TDC, har »et naturligt ønske om, at salgsprocessen denne gang skal foregå lidt mere professionelt end sidst.«