Ekspert spår om ond krak-spiral

Flere krak i ejendomssektoren kan være på vej efter Stones-krak. Også bankerne risikerer store tab på ejendomssektoren, forudser ekspert.

Læs mere
Fold sammen
Stones Invest kollaps kan blive begyndelsen på en ond spiral med flere fald inden for ejendomssektoren og dermed store økonomiske tab for en række banker.

Det vurderer professor Per H. Hansen, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, på Handelshøjskolen i København.

- Det er klart, at hvis ejendomspriserne bliver ved med at falde, og der ikke kommer gang i hjulene, så er jeg ikke i tvivl om, at det vil give flere tab til nogen af de virksomheder, der har været mest aggressive i at spekulere i ejendomme og byggeri. Og det vil også give tab til banker, der har eksponeret sig mod ejendomssektoren, siger Per H. Hansen.

Samtidig er der ikke noget lige nu, der tyder på, at markedet er ved at lette eller, at vi har nået bunden på ejendomspriserne, fastslår han.

- Det vil overraske mig, hvis der ikke kommer flere krak, siger Per H. Hansen, som dog ikke frygter en decideret bølge af konkurser.

Det er ikke noget tilfælde, at krakket kommer i ejendomssektoren, vurderer han.

- Steen Gude er jo en af dem, der har kørt på kanten. Og den type ejendomsspekulanter med store lån i bankerne går ingen nem tid i møde. Bankerne er nervøse nu - dels på grund af Roskilde Bank, dels fordi krisen stadig ruller internationalt

- ikke mindst i USA, hvor de to store kreditinstitutioner (Fannie Mae og Freddie Mac, red.) lige er blevet reddet. De peger i retning af en svær tid afhængigt af, hvor hårdt de er gældsat, siger Per H. Hansen.

Derfor er der grund til at håbe, at det kun er få banker, der har eksponeret sig lige så kraftigt mod ejendomssektoren som Roskilde Bank - og ikke mindst med så problematiske lånere i ejendomssektoren.

- Nu vil bankerne begynde at reducere deres kreditter til ejendomsvirksomheder - og gør de det, så kan ejendomsvirksomheder blive nødt til at reducere nogle af deres aktiver. Hvis de ikke gør det til en ordentlig pris, så taber de penge, og så taber bankerne også penge, og så kan det køre, siger Per H. Hansen.

/ritzau/