Ekspert skyder Huaweis danske antispionage-aftale ned: »Jeg ser den på ingen måder som troværdig«

Den kinesiske telekoncern Huawei er klar til at underskrive en antispionage-aftale med Danmark, hvis det kan afhjælpe politikernes bekymringer omkring den kinesiske telegigant. Teleanalytiker ser kritisk på sådan en aftale.

Huawei vil tilbyde Danmark en særlig aftale, der forpligter teleselskabet til at oplyse den danske regering, hvis Huawei en dag bliver presset af staten til at spionere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske mobilgigant Huawei vil i dialog med danske politikere, der er bekymrede for teleselskabets rolle på det danske mobilmarked.

Derfor vil Huawei Danmark tilbyde en antispionageaftale til Danmark, der forpligter telegiganten til at oplyse den danske regering, hvis Huawei bliver presset til at spionere. Det fortæller selskabets nye landechef Jiang Lichao til Politiken.

»Antispionageaftalen vil slå fast, at Huawei aldrig vil installere bagdøre i sine produkter. Vi vil sammen med den danske stat definere sikkerhedsstandarder, som gør det umuligt,« siger Jiang Lichao.

Men teleanalytiker John Strand, direktør for Strand Consult, der rådgiver teleselskaber verden over, har svært ved at se, at en antispionageaftale vil have nogen effekt.

»For mig at se har sådan en aftale ingen værdi. Og det vil også være gældende, hvis den kom fra en anden udbyder end Huawei. Jeg ser den på ingen måder som troværdig,« siger han til Berlingske og udtrykker bekymring for, at Huawei vil misbruge en sådan aftale til at påstå, at den danske stat havde givet dem det blå stempel.

John Strand understreger samtidig, at udmeldingen om denne form for aftale heller ikke vil ændre konkurrencen blandt 5G-udbydere.

»Andre selskaber skal ikke føle sig truet, bare fordi Huawei kommer med sådan et tilbud. Det vil ikke ændre noget i forhold til den kritik, der er af Huawei,« siger John Strand.

Danske bekymringer

Tilbuddet om en antispionagekontrakt kommer, efter at USA har advaret allierede mod Huawei, som USA anklager for at stå i ledtog med den kinesiske efterretningstjeneste. Udenrigsminister Mike Pompeo har endda truet med at neddrosle samarbejdet med lande, som benytter Huawei til udbygningen af fremtidens 5G-mobilnetværk.

USA har ikke fremlagt beviser for anklagen, og Huawei og den kinesiske stat afviser alle former for anklager.

Men anklagerne vakte alligevel uro i folketinget, da TDC i begyndelsen af året skulle vælge leverandør til sit mobilnetværk. En konkurrence, som Huawei endte med at tabe til svenske Ericsson.

Daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) havde flere gange udtalt sig kritisk om den kinesiske telegigant, og under et samråd om Huawei tilbage i januar åbnede regeringen op for at ændre loven, så enkeltleverandører kunne udelukkes fra opbygningen af kritisk infrastruktur.

Antispionagekontrakten er en reaktion på de bekymringer, forklarer Huawei-chefen Jiang Lichao.

Han vil ikke forholde sig til, om TDCs beslutning i marts skyldtes politisk pres oven fra. Omvendt vil han heller ikke sige, at udbuddet skete på fair vilkår.

»Jeg vil ikke bedømme det på nuværende tidspunkt, for folk har forskellige holdninger til, hvad der skete. Min tilgang er, at vi er her for at gøre forretninger i fair konkurrence med andre. Det er klart, at tabet af TDC-kontrakten ramte os hårdt«, siger Jiang Lichao til Politiken.

Blandet modtagelse

Huaweis tilbud om en antispionageaftale får blandet modtagelse på Christiansborg.

Flere partier giver udtryk for, at den danske stat ikke blander sig i aftaler indgået mellem private virksomheder. Der er åbenhed om tiltag, der kan bidrage til at styrke cybersikkerheden, men en antispionageaftale skal indgås med teleudbydere og ikke den danske stat, lyder det blandt andet fra Venstres forsvarsordfører, Peter Juel-Jensen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) peger på, at truslen fra cyberspionage er en af de største trusler mod Danmark og danske interesser, og derfor er det et område, hun ser alvorligt på.

»Jeg er åben for at se på tiltag, som kan bidrage til at styrke sikkerheden på området. En Huawei anti-spionage-aftale ville i sagens natur skulle indgås med teleudbydere og ikke med den danske regering. Jeg ved ikke, hvor effektiv en aftale ville være i praksis,« skriver hun til Politiken.

Men hos Konservative er reaktionen en smule anderledes, hvor forsvarsordfører Niels Flemming Hansen ser mere positivt på Huaweis tilbud.

»Det kan være et vældigt godt initiativ. Og jeg synes i virkeligheden, det er mindst lige så vigtigt, at der er dialog. Med det sagt, så er der flere ting, som skal gå op i en højere enhed. Vi politikere og befolkningen skal være overbeviste om, at den her aftale rent faktisk har en betydning for sikkerheden. Der skal være fuld gennemsigtighed i alt,« siger han til Politiken.

Huawei har de seneste måneder tilbudt lignende aftaler til regeringer i Tyskland og Storbritannien.

Det er uklart, hvordan Storbritanniens regering forholder sig til en sådan kontrakt, men i Tyskland er forslaget blevet positivt modtaget.