Ekspert skeptisk over for DONGs censurforklaring

DONG Energy vil ikke fortælle, hvad der gemmer sig bag en censureret præsentation til en gruppe bankanalytikere tilbage i april. Energiselskabet vil sikre sig, at alle har lige adgang til informationer, men det er ikke nok til at sløre en aktindsigt, vurderer ekspert.

Foto: Søren Bidstrup. Direktør i DONG Energy, Henrik Poulsen og bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016)
Læs mere
Fold sammen

Den holder ikke, at DONG ikke vil give indsigt i en censureret præsentation, som energiselskabet har givet en række analytikere. Så klar er meldingen fra partner i advokatfirmaet Bird & Bird Peter Lind Nielsen, der er en af Danmarks førende rådgivere inden for presse- og medieret. Berlingske har fået aktindsigt i en analytikerpræsentation, hvor flere passager er censureret. DONG vil ikke fortælle, hvad der gemmer sig bag denne censur, fordi markedet skal have »entydig« information, lød det i onsdagens Berlingske Business. Her forklarede kommunikationschef Martin Barlebo, at analytikerpræsentationen er lavet før prospektet, og at den mest opdaterede information er indeholdt i prospektet.

»Da det er afgørende for børsnoteringsprocessen, at al information er entydig og indeholdt i prospektet, er visse informationer udeladt i den version af analytikerpræsentationen, som der er givet aktindsigt i,« skrev Martin Barlebo i en mail til Berlingske.

Men det argument holder ikke, vurderer Peter Lind Nielsen:

»Når nogen søger aktindsigt, så skal den komme med de fejl, der nu engang er. Så må man i et følgebrev for god ordens skyld gøre opmærksom på, at noget er blevet rettet efterfølgende,« siger advokaten, »Der er ikke mulighed for at tilgodese en eller anden kommunikationsstrategi, så man kan strege ting ud.«

Den vurdering er forskningschef emeritus ved Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen enig i:

»Der er ikke nogen undtagelser i offentlighedsloven, der giver mulighed for at undtage oplysning for at sikre entydighed,« siger han.

Følsomme oplysninger

Humlen i sagen om DONG-censuren er en 218-sider lang præsentation, som DONG Energy gav til en række analytikere 7. april – knap to måneder før selskabets prospekt blev udsendt. Præsentationen blev givet af de seks medlemmer af DONGs koncernledelse og indeholder en grundig gennemgang af hele koncernen. Berlingske har gennem en aktindsigt i Finansministeriet fået tilsendt analytikerpræsentationen, men flere steder er afsnit eller enkeltord censureret bort. Almindelige investorer kan altså flere steder ikke se, hvad DONG fortalte analytikerne. Det er Finansministeriet, der i sidste ende har overstreget sætningerne, og det er gjort, fordi der er tale om forretningsfølsomme oplysninger, har ministeriet skrevet til Berlingske.

Hos DONG understreger Martin Barlebo, at analytikerpræsentationen ikke »indeholder væsentlig eller kursrelevant information om DONG Energy, som ikke fremgår af prospektet,« og kommunikationchefen mener desuden, at kritikken af ønsket om entydig information bygger på en misforståelse. I en mail til Berlingske uddyber Martin Barlebo, hvorfor DONG ikke har ønsket, at en fuld aktindsigt blev givet:

»Vi har ikke ønsket, at information via den givne aktindsigt i den ældre analytikerpræsentation kunne blive offentliggjort på anden måde end som fremstillet i prospektet, da det kunne skabe usikkerhed eller forvirring blandt investorerne. I det omfang information er ændret fra analytikerpræsentationen til prospektet, har vi gjort analytikerne opmærksomme på dette,« skriver Martin Barlebo.

Direkte adspurgt, om ovenstående er det kommercielle hensyn til DONG, som Finansministeriet har taget, bekræfter ministeriet, at det er det blandt andet.

»Ud af de 219 sider, der er tilsendt Berlingske, har Finansministeriet overstreget information på et fåtal af sider. Den information, der ikke er udleveret, vedrører detaljer vedrørende selskabets forretningsstrategi, forretningsforbindelser m.v.,« oplyser Finansministeriet ydermere.

Fortsat undren

Oluf Jørgensen undrer sig dog stadig over, at ønsket om ikke at skabe usikkerhed kan veje som et kommercielt hensyn.

»Alle tal bliver jo forældet. Det bliver de også hos DONG. Her handler det altså om offentlighedsloven og retten til aktindsigt, og jeg kan vanskelligt se, at offentliggørelsen af tal fra syvende april kan skabe forvirring, når man offentliggør nogle opdaterede tal senere,« siger Oluf Jørgensen.

Dansk Aktionærforening er i forvejen skeptiske over, at DONG har vist en flok analytikere nogle tal, som resten af investorbasen ikke må få at se. Overordnet er direktør i Dansk Aktionærforening Jens Møller Nielsen dog sympatisk over for DONGs ambition om at sikre lige information til alle, men han afviser, at det er hans medlemmer, som energivirksomheden skal vise hensyn til.

»Nej da. Hvis der er noget, der er blevet opdateret, så kunne det være fint at gøre opmærksom på det. Men gammelt materiale er gammelt materiale, og det kan vores medlemmer godt håndtere. Sådan er verden jo, og det må man forholde sig til,« siger Jens Møller Nielsen.