Ekspert: SAS gav Flemming Jensen bad cop-rolle

SAS' koncerndirektør Flemming Jensen er dansker, og så er han på vej ud af virksomheden. Derfor får han rollen som hård hund over for det strejkende kabinepersonale, mener ekspert i ledelse.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kabinepersonalet i SAS var rystede, da koncerndirektør Flemming Jensen gik på TV2 News og truede de ansatte med en fyreseddel, hvis ikke de vendte tilbage i arbejdstøjet.

Sådan plejede de ikke at se direktøren. Den konfrontatoriske linje har været alt andet end kendetegnende for Flemming Jensens seks år som talsmand og koncerndirektør, fortæller ekspert i ledelse ved Aarhus Universitet, Anders Drejer. Flemming Jensen er selv tidligere pilot i SAS og har været respekteret blandt flyselskabets medarbejdere for sin rolle som bindeled mellem topledelsen og de ansatte.

At SAS' valg som budbringer af den hårde besked faldt på Flemming Jensen skyldes, at han er på vej ud af virksomheden, mener Anders Drejer. Koncerndirektøren stopper i SAS per 1. maj for at blive adm. direktør i DSB. Derfor kunne godt SAS-ledelsen godt acceptere at sætte Flemming Jensens popularitet på spil.

»Hvis han bliver upopulær kan han være ligeglad. Det er ret gratis for SAS at give ham en rolle som "bad cop," fordi det formentlig er sidste gang, han skal være i søgelyset på denne måde. De har ikke noget at tabe,« siger Anders Drejer.

Trænger igennem som dansker

I forbindelse med flypersonalets fire dage lange strejke, er det Flemming Jensen, der har stået for flere af SAS' mest markante udtalelser. Det er også Jensen, der kategorisk har afvist at ophæve suspenderingen af de 27 medarbejdere, der har været suspenderet siden arbejdsnedlæggelsen denne weekend.

At Flemming Jensen har fået rollen som hård hund, hænger ifølge Anders Drejer i høj grad også sammen med, at han er dansker.

»Det havde været meget sværere for en svensker at trænge igennem til det danske personale og den danske presse. Det havde fremstået distanceret,« siger eksperten.

Uenighederne mellem SAS og kabinepersonalet ser ud til at kunne fortsætte i et stykke tid endnu, selvom strejken blev opløst mandag efter SAS truede at fyre alle, der ikke genoptog arbejdet. Et uløst stridspunkt mellem de to parter er de knap 30 kabineansatte, der er suspenderet for at have presset kollegaer til ikke at gå i arbejde under den overenskomststridige konflikt.

Tirsdag forlod næstformand i CAU, Jean Pierre Schomburg, et møde med SAS-ledelsen før tid, netop fordi der ikke blev fundet en løsning på de suspenderede medarbejderes skæbne.