Ekspert: Rambøll skal bekæmpe slaveri i Dubai

Rambøll skal missionere mod samarbejdspartnere, der udsætter medarbejdere for slavelignende forhold, mener ekspert i virksomheders sociale ansvarlighed.

CSR-ekspert mener, at Rambøll skal blive i Dubai og missionere, efter det er kommet frem, at to af ingeniørvirksomhedens samarbejdspartnere har knægtet menneskerettighederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: KARIM SAHIB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det ville være lidt krysteragtigt, hvis Rambøll bare trak sig ud.

Sådan reagerer ekspert i CSR-kommunikation Anne Ellerup Nielsen fra Center for Virksomhedskommunikation på Handelshøjskolen i Aarhus, efter det er kommet frem, at to af Rambølls samarbejdspartnere i Dubai har krænket menneskerettighederne og FN’s principper om social ansvarlighed. Principper, som den danske ingeniørvirksomhed selv har skrevet under.

Læs også: Rambøll anklages for at medvirke til slaveri

- Det er klart, at de taber ansigt, når de ikke overholder de principper, som de har skrevet under på. Men jeg synes, at man har en stor opgave, der består i at missionere i de lande, hvor man opererer. Man må lære samarbejdspartnere, at det altså ikke er gode værdier at udnytte mennesker, betale dem rigtig dårligt og i øvrigt give dem elendige arbejdsforhold, siger Anne Ellerup Nielsen

»Umuligt at undgå« 

De seneste år er CSR (Cooperate Social Responsibility) blevet stærkt populært blandt virksomheder i hele verden. Med formulerede principper for social ansvarlighed kan virksomhederne være med til at øge deres troværdighed – men hvis de fejler, gør det samtidig ekstra ondt.

Anne Ellerup Nielsen fra Center for Virksomhedskommunikation forklarer dog, at det kan være svært at undgå.

- Det er ikke sort og hvidt. Som virksomhed er det fint at have nogle principper, man skriver under på. Og man skal selvfølgelig også leve op til dem til hver en tid – men man kan jo ikke kontrollere hele verden. Det er fuldstændig umuligt at undgå, at der er nogle huller i systemet rundt omkring, siger hun.

Ifølge CSR-eksperten er det vigtigste derfor, at virksomheder skrider hurtigt ind og aldrig forsøger at skjule noget, når uheldige episoder som slaveri-sagen i Dubai opstår.

Koncernchef erkender slaveri 

Rambølls koncernchef Flemming Bligaard Pedersen har over for Jyllands-Posten erkendt, at det er korrekt, når en undersøgelse fra organisationen Dan Watch i går viste, at to af Rambølls samarbejdspartnere i Dubai udsatte udenlandske arbejdere for slavelignende forhold.

Læs også: Rambøll erkender slaveri hos partnere

Han understreger samtidig, at Rambøll netop har valgt at blive i Dubai for at rette op på problemerne og undgå, at opgaven bliver overtaget af en anden virksomhed med mindre fokus på social ansvarlighed.

- Vi kunne holde op med at drive forretning der (i Dubai, red.), men der foregår også korruption i Danmark, selvom om det er et af de steder, hvor problemet er mindst. Skal man så også holde op med at købe sko produceret i Kina? Og læder fra Indien? Det er en nuanceret problemstilling, og jeg tror, at vi må håndtere problemerne, der hvor vi møder dem, siger Flemming Bligaard Pedersen til Jyllands-Posten.