Ekspert: Pensam kørte over for rødt mindst fire gange i Hesalight-sagen

Fire institutionelle investorer med sosu-assistenternes og politibetjentenes pensionskasse Pensam i spidsen overså adskillige blinkende alarmlamper, da de lånte den nu konkursramte LED-virksomhed Hesalight 588 mio. kr., siger investeringsekspert. Finanstilsynet kritiserer pensionskassers forarbejde.

Investeringsekspert Søren Hougaard: Hesalight-investorer »har ikke gjort deres hjemmearbejde grundigt nok.« Arkivfoto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere

Sosu-assistenterne og politibetjentenes pensionskasse Pensam overså mindst fire røde lys, da pensionskassen sammen med tre andre institutionelle ­investorer lånte den nu konkursramte lampevirksomhed Hesalight 588 mio. kr. i 2014 og 2015.

Det vurderer den erfarne venturekapitalist, bestyrelsesmedlem og direktør Søren Hou­gaard, tidligere professor på CBS. Han er forbløffet over pensionskassernes tilsyne­ladende mangel på omhu i forarbejdet til ­investeringen – den såkaldte due dilligence.

»Det er nok gået lidt for stærkt for dem. De har ikke gjort deres hjemmearbejde grundigt nok,« siger han.

»Når pensionskasserne vil lege bank, så skal de lave en kreditvurdering præcis som en bank. Mon en stor bank ville have lånt Hesalight med 20-30 medarbejdere, en beskeden omsætning og en lille egenkapital næsten 600 mio. kr.? Formentlig ikke. Det er jo en form for tilståelsessag for pensionskasserne. Hvis det havde været en god risiko at putte i bøgerne, så havde bankerne nok taget den.«

Hesalights detroniserede stifter Lars Nørholt, som er sigtet af Bagmandspolitiet for at have ført pensionskasserne bag lyset, hævder med støtte fra sin advokat, at han ikke ­forsøgte at skjule noget som helst for långiverne, og at Pensams due diligence var meget hurtigt overstået. Pensams bestyrelsesformand Dennis Kristensen har dog fastholdt, at Pensam gennemgik Hesalight omhyggeligt, inden pensions­kassen lånte lampevirksomheden over 200 mio. kr.

Lars Nørholt får nu støtte af sin tidligere medejer og Hesalights daværende tekniske direktør Martin Nielsen, som kalder Pensams due diligence »bizar«.

»Jeg har tidligere i min karriere været i fir­maer, som skulle have finansiering, og hvor potentielle investorer skulle foretage due diligence. Der var tale om væsentlig mindre beløb, men min oplevelse var, at det tog måneder, hvor alt blev kulegravet, og der blev indsat et skygge-team i regnskabsafdelingen for at gennemgå alt.«

»Derfor var jeg også meget forbløffet over, at hele processen på Hesalight var overstået på en uges tid. Det var en meget bizar oplevelse. Det var også mærkeligt, at vi ­aldrig hørte fra dem siden. Man kunne forestille sig, at de kom på besøg til kaffe – men det gjorde de ikke,« siger Martin ­Nielsen.

Finanstilsynet er generelt ikke imponeret over pensionskasserne due diligence-indsats, når de skyder pensionsopsparernes penge i såkaldte alternative investeringer. Vicedirektør Jan Parner oplyser, at Finanstilsynet i 2013 bad om oplysninger om bla. pensionskassernes due diligence inden for alternative investeringer.

»Vi kiggede ind i noget, der var meget umodent. Pensionskasserne var ikke i tilstrækkelig grad omhygelige med deres due diligence. Der var virkelig plads til forbedringer, og der var ikke ret meget, der kunne udpeges som best practice,« konstaterer han, hvilket tilsynet også gjorde opmærksom på i en efterfølgende rapport fra 2014.

Siden har tilsynet fulgt op med inspektioner hos de enkelte pensionskasser: »Man kunne så forvente, at det ville være helt anderledes i dag. Men det er vores generelle opfattelse, at pensionskasserne stadig ikke er på det niveau, som de bør være,« siger Jan Parner.

Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra Pensam til Hesalight-sagen.