Ekspert om Nets' børsdebut: Den er skuffende og fesen

Børsdebutanten Nets skuffer og falder, selv om børsnoteringer normalt ofte ender med stigninger, lyder det fra investeringsøkonom, der kalder introduktionen fesen og skuffende.

Nets børsintroduceres. Bo Nilsson, adm. direktør i Nets. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Der var lagt op til stor børsfest, da Nets, der står bag Dankortet og Nemid, gik på børsen i København. Men milliardgevinster, champagneglas og lukrative provenuer må fredag træde i baggrunden. I stedet er det aktiens sløje præstationer, der tager rampelyset.

Klokken 11.49 sælges aktien til 148,80 kroner, hvilket er knap én procent under udbudskursen, der blev meldt ud til 150 kroner fredag morgen umiddelbart inden noteringen. I sig selv lyder det ikke dramatisk, men med faldet træder Nets ud af et gyldent mønster for børsnoteringer, der plejer at udløse stigninger på omkring ti procent, påpeger investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.

»En skuffende udvikling på førstedagen, giver i sig selv et salgspres. Mange investorer investerer i tiltro til, at Nets vil udvise den samme stigning som gennemsnitlige børsintroduktioner viser, svarende til ca. ti procent. Børsintroduktioner opleves som at man får mulighed for at kunne købe aktier, som er stærkt rationerede og det driver aktien opad. Når stigningen udebliver, sælger investorerne,« siger han i kommentaren.

Kigger man på noteringen af energiselskabet DONG, var der en stigning på ni procent på introduktionsdagen, påpeger Per Hansen.

»Investorerne har god grund til at være skuffede på kort sigt efter den fesne kursudvikling. Nu skal Nets vise deres børsværd,« siger han.

Fredagens børsnotering er kulminationen på et forløb, hvor Nets for godt to år siden blev købt af kapitalfondene Advent og Bain sammen med pensionskassen ATP. De står til en solid milliardgevinst i forbindelse med børsnoteringen.

Provenuet ved børsnoteringen bliver som forventet 5,5 milliarder kroner, der skal bruges til sammen med bankaftaler at mindske selskabets gæld.