Ekspert: Ny lukkelov gavner discount

En næsten-afskaffelse af lukkeloven vil være endnu en håndsrækning til dicsountbutikkerne. De Samvirkende Købmænd (DSK) skyder sig dermed i foden, når de har indgår et lukkelovskompromis med dagligvarehandlens største spillere, mener en af detailbranchens grand old men.

Discountbutikkerne får yderligere medvind med den nye lukkelov, mener Marcus Choleva, veteran i branchen. Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Det mener en af detailbranchens grand old men, Marcus Choleva.

”Man fremmer nogle andre interesser end dem, man tror, man fremmer. Man tror, at man fremmer nogle små købmænds interesser, og det gør man måske også, men det man fremmer endnu mere, er discountbutikkernes interesser,” siger Marcus Choleva.

Discount i medvind

Han peger på, at den liberalisering af lukkeloven, som medførte, at butikker med en årsomsætning på under 30 mio. kr. kan holde søndagsåbent, har givet discountbutikkerne enorm medvind.

”Discountbutikkerne har udviklet sig i endnu større omfang, end nogen havde regnet med – alene på grund af lukkeloven,” siger Marcus Choleva.

Så DSK skyder sig i foden ved at gå med til det her?

”Fuldstændig. Det er udelukkende til gavn for discountbutikker og de mindre købmænd, som alligevel ikke vil være der om nogle år. De får blot forlænget deres levetid,” siger Marcus Choleva.

Kun 13 lukkedage om året

Ifølge dagens udgave af Berlingske Tidende vil lukkeloven i 2012 blive erstattet af en såkaldt helligdagslovgivning, som betyder, at indkøbscentre kun er tvunget til at holde lukket 13 helligdage om året. For butikker med en omsætning under ca. 25 mio. kr. vil der være frit slag til at holde åbent alle årets dage.

Marcus Choleva har siden 1961 stået i spidsen for Købmændenes Finansieringsinstitut, KFI, som ejer knap 45 pct. af Dagrofa, som både er dagligvaregrossist og detailhandlende med kæder som Superbest og Kiwi. KFI-koncernens væsentligste aktivitet er udlejning af fast ejendom og supermarkedsinventar af enhver art. KFI er en af landets seks største ejendomsselskaber.