Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det mener Sydbanks aktieanalytiker, Jacob Pedersen, der følger SAS tæt.
Han peger på, at vilkårene i Norge og Sverige for et salg af SAS er meget anderledes end i Danmark. Således er det finansudvalget i Danmark, der beslutter, om SAS skal sælges, mens det i Sverige og Norge er mere kompliceret. For eksempel er man i Norge tvunget til at skaffe fuldmagt til at sælge SAS.
”Jeg tror simpelthen ikke på, at Norge sælger sine aktier, uden at Sverige og Danmark er med. Udmeldingen fra den norske regering viser udelukkende, at man har startet en proces - ikke at der står en køber klar i baggrunden,” siger han og fortsætter:
”Fuldmagten er en formalitet, fordi det er en betingelse for salget af SAS, at man sikrer arbejdspladser og et godt trafiknetværk. Hvis Norge sælger sin aktieandel på godt 14 procent, vil det være til en sværm af private investorer, og det vil ikke give de nye investorer nogen indflydelse. Derfor mener jeg, at det implicit i den norske meddelelse klart ligger, at man ønsker et salg til én samlet spiller - og det kræver ét samlet salg fra de tre regeringer.”
Vil sælge
Både SAS’ nye bestyrelsesformand, Fritz Schur, og de nordiske landes regeringer har meldt ud, at det bedste for SAS vil være at få nye ejere. Men Jacob Petersen mener ikke, at et salg af SAS er realistisk før, luftfartsselskabet har vist forbedrede økonomiske takter.
”SAS mangler stadig at vise fremgang på indtjeningssiden. Men det får vi først et vidnesbyrd på, om de kan, i august. Potentielle købere vil have sikkerhed for, at man ikke stikker hånden ind i et hvepsebo, der ikke kan tjene penge,” siger han og fortsætter:
”Men hvis man ser på regnskabet og alle de allerede gennemførte besparelser, som SAS bare mangler at høste frugterne af, er der langt op til, at SAS tjener penge allerede i år og endnu flere i 2012. Omvendt kan man sige, at hvis det lykkes SAS at forbedre indtjeningen, vil trangen til at være selvstændig også stige – så det kan gå begge veje.”
Lufthansa lurer fortsat
Et salg af SAS kommer tidligst på tale i starten af 2012, mener Jacob Petersen, der fortsat peger på Lufthansa som den mest realitiske køber:
”Lufthansa vil kunne tilbyde det bedste trafiknetværk i Nordeuropa. Og det er formentlig vigtigere for de tre nordiske regeringer end en høj pris, fordi man vil bevare arbejdspladser og et stærkt trafiknetværk i det nordiske område. På den anden side kan det give en spændende situation, når den anden halvdel af ejerne er private investorer, der ønsker den højeste pris,” siger han.
Danmark og Sverige har begge 14,3 procent, mens Sverige har 21,23 procent af aktierne i SAS.