Ekspert: Myndigheder prøver grænser

Der vil komme flere sager om kursmanipulation i, fordi Finanstilsynet og anklagemyndighederne forsøger at finde grænserne for kursmanipulation.

Flemming Østergaard har også været i bagmandspolitiets søgelys, hvor der nu snart falder dom i sagen om kursmanipulation med aktier i Parken Sport & Entertainment Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanstilsynet forsøger at finde grænserne for ulovlig manipulation med aktiekurser i danske børsnoterede virksomheder. Derfor kommer vi til at se flere sager om kursmanipulation, mener Jesper Lau Hansen, professor ved Københavns Universitet og en af landets førende eksperter i børsret.

»Jeg tror, at vi vil se en bølge af sager om kursmanipulation, fordi både Finanstilsynet og anklagemyndigheden prøver at finde ud af hvor grænserne går. Kursmanipulation er svært at afgøre, fordi det kan være svært at se forskel på den lovlige og den ulovlige handling,« siger Jesper Lau Hansen.

Tal fra Finanstilsynet viser, at der i 2012 blev begyndt 100 sager om markedsmisbrug, herunder insider-handel og kursmanipulation. Det tal steg til 123 i 2013, og de første seks måneder af 2014 har der været 64 sager.

Sagen, hvor to erhvervsfolk netop er tiltalt, kommer kort efter, at en tidligere topdirektør i A.P. Møller - Mærsk i den forløbne uge blev dømt i en lignende sag. Han fik tre måneders betinget fængsel for i fire år kunstigt at have handlet kursen på Gyldendal-aktien op på sidste handelsdag fra 2009 til 2012. Samtidig fik den forhenværende direktørs selskab en bøde på en halv mio. kr.

To meget omtalte sager

Endnu en lignende sag er på vej til at finde sin afgørelse. Det er den meget omtalte Parken-sag, hvor den tidligere bestyrelsesformand Flemming Østergaard og den forhenværende finansdirektør Jørgen Glistrup er tiltalt. Også FIH Erhvervsbank og en aktiehandler fra den nu krakkede Capinordic Bank er tiltalt for deres rolle i sagen.

Her mener Bagmandspolitiet, at FIH hjalp Parkens ledelse med at holde aktiekursen kunstigt høj. Det sikrede angiveligt bl.a., at Flemming Østergaard fik en gevinst på 15 mio. kr., da han solgte sine private aktier i Parken. Flemming Østergaard risikerer en ubetinget fængselsstraf.