Ekspert: Mobilen er pivåben for hackere

Vi glemmer, at vi har en kraftig computer i lommen - fyldt med følsomme oplysninger.

Foto: TRUTH LEEM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert tredje danske hjem huser nu en såkaldt smartphone - en avanceret mobiltelefon, der fungerer som en minicomputer. Men under fem procent beskytter den mod hackere og virusangreb. Modsat computeren, som 90 procent beskytter, skriver Politiken.

Den hullede sikkerhed og stigende udbredelse får en række IT-sikkerhedseksperter til at advare om, at målrettede angreb på danske smartphones er nært forestående. Det kan koste ejerne deres kreditkortoplysninger, koder til private e-mail-konti, og i værste fald kan deres konti malkes via netbank.

»Hvor danskerne tidligere gik rundt med en simpel telefon i lommen, har de nu en computer. Og fordi vi gemmer rigtig mange af de følsomme oplysninger, som de IT-kriminelle jager, på telefonen, er vores sikkerhed blevet markant dårligere«, siger lektor ved IT-Universitetet og hackingspecialist Joseph Kiniry til Politiken.

Der findes allerede flere eksempler på, at danske kreditkortoplysninger, e-mail-koder og passwords til eksempelvis Facebook i dag sættes til salg på internettet. Og Joseph Kinirys bekymring deles af sikkerhedseksperter, der overvåger danskernes sårbarhed på internettet, og af danske teleoperatører og producenter af sikkerhedsløsninger.

»I den fysiske verden er vi vant til, at der er nogen, der beskytter os. På smartphones er der foreløbig frit spil for de kriminelle«, siger Michael Dahl til Politiken.

Han er landeansvarlig for Danmark for F-Secure, en af verdens førende antivirusprocenter. Danskerne er blevet så aktive på internettet via deres små telefoner, at datatrafikken steg med 86 procent fra første til andet halvår af 2010.