Ekspert: Maersk Drilling må nedjustere værdien før børsnotering

A. P. Møller - Mærsks borerigdivisionen, der snart skal børsnoteres, befinder sig på et presset marked med mange konkurrenter, lyder det fra analytiker.

Maersk Drilling skal efter planen på børsen i 2019 (Foto: CLAUS FISKER/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Det er ikke nemt at være et borerigselskab i disse år, hvor olieprisen er uregerlig, og der stadig er adskillige konkurrenter på banen.

Heller ikke for Maersk Drilling, der netop har fremlagt sit første solo-regnskab nogensinde, og som står til at blive børsnoteret i løbet af foråret, når selskabet efter planen bliver udskilt fra A.P. Møller - Mærsk.

En plan, som Mærsk-koncernen kan ende med at skulle revurdere en del af. I oktober blev Maersk Drilling nemlig bogført til en værdi på knap 33 mia. kr., men den værdiansættelse kan de ende med at skulle ændre, lyder det fra Morten Imsgard, der er senioranalytiker hos Sydbank.

»Siden de har offentliggjort den værdi i oktober, har rigtig mange af Maersk Drillings børsnoterede konkurrenter fået en meget hård medfart på børsen og er faldet 30 pct. eller mere, så det kan godt være, den skal justeres igen,« siger han.

I regnskabet er der ikke ændret ved den bogførte værdi af selskabet eller sat tal på forventningerne til noteringen, ligesom der heller ikke er nyt om timingen af selve børsnoteringen, der fortsat blot ventes at ske i løbet af i år. Ifølge Berlingskes oplysninger et det dog besluttet, at det skal ske umiddelbart efter den årlige generalforsamling, som finder sted 2. april.

Udskillelsen vil ske ved, at alle aktionærerne i A.P. Møller - Mærsk vil få tildelt aktier i Maersk Drilling, svarende til den andel de nu har i A.P. Møller - Mærsk. Herefter skal markedet finde en pris.

»I sidste ende er det jo de samme aktionærer, der kommer til at eje Maersk Drilling, så den fornemmeste opgave her er at finde en pris, som gør, at Maersk Drilling ikke kommer til at stige fuldstændigt vildt eller styrtdykke de første handelsdage, fordi man har prissat det forkert ved introduktionen. Det skal helst være en udramatisk udspaltning,« siger Morten Imsgard.

Maersk Drilling er udfordret

Selskabet, hvis hovedaktivitet består i at udleje borerigge og -skibe til oliebranchen, kunne torsdag fremvise et milliardoverskud på bundlinjen, men det er ikke ensbetydende med, at selskabet kører som smurt i olie.

Maersk Drilling har godt nok et overskud 941 mio. dollar på bundlinjen mod et stor minus på 1.522 mia. dollar året før. Men det skyldes primært tilbageførsler af nedskrivninger fra tidligere år på samlet 810 mio. dollar.

»Når man kigger på resultatet for 2018, er det jo reelt set deres tilbageførsler af nedskrivninger fra tidligere år, der gør, at det ser fornuftigt ud på bunden. Så det er nogle regnskabstekniske ting, der gør, at man kan lande et resultat på 941 mio. dollar,« siger Morten Imsgard.

Både selskabets omsætning og driftsresultatet har de seneste fem år været faldende. Og for 2019 venter selskabet igen et væsentligt lavere driftsresultat på omkring 400 mio. dollar mod 611 mio. dollar i 2018.

»Man indikerer, at der ikke bliver noget tilbage på bunden. Så vi kigger nok frem på et 2019, hvor Maersk Drilling bliver tabsgivende,« siger senioranalytikeren.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Bedre end konkurrenterne

Han peger på, at Maersk Drilling opererer i en industri, der er hårdt ramt. Borebranchen har været presset gennem flere år, fordi den faldende oliepris og opbremsningen i de store olieselskabers investeringslyst i 2014 og 2015 skabte mangel på arbejde for mange borerigge.

Presset er aftaget en smule de seneste år, men der er stadig langt til de gode tider for selskaberne i industrien, der fortsat er underdrejet og præget af stor overkapacitet, hvilket presser både omsætning og indtjening.

Morten Imsgard mener dog, at Maersk Drilling har den fordel, at selskabet har en god position på markedet sammenlignet med konkurrenterne.

»De er rigtig dygtige til det, de laver. De er dygtige operatører, de har en masse erfaring med vanskelige boringer, de er superstærke i Nordsøen ud for Norges kyst, hvor få operatører er lige så dygtige som dem. Det kan blive et godt marked for Maersk Drilling igen i de kommende år. Men det kommer til at tage tid«, siger han og tilføjer:

»Man kommer til at udskille Maersk Drilling på et tidspunkt, hvor selskabet er udfordret af nogle svære markedsvilkår. Til gengæld er de godt positioneret i en industri, der generelt har det svært, og det må være den historie, som investorerne skal købe sig ind i,« siger han.