Ekspert i små lejemål

Som 26-årig blev Kristian Hartmann sat i spidsen for La Cour & Lykke, et af landets ældste mæglerhuse og specialister i mindre lejemål til kontorer og butikker. 12 år senere kan han betegnes som veteran.

Kristian Hartmann og resten af La Cour & Lykke holder til i EDC Poul Erik Bech-hovedkontoret ved Nørreport – med udsigt over en del af markedsområdet fra tag­terrassen. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods sine 38 år er Kristian Hartmann efterhånden en af veteranerne blandt hovedstadens mæglere, for allerede i en alder af 26 fik han ansvar for La Cour & Lykke med speciale i kontorlokaler og forretninger i hovedstaden.

Firmaet blev etableret i 1959 og i begyndelsen af 1990erne overtaget af EDC Poul Erik Bech. Her var Kristian Hartmann blevet ansat som trainee efter nogle år på jurastudiet. Det var efterhånden blevet lidt for støvet; han ville hellere sælge og have »hands on« et sted, hvor den juridiske viden kunne bruges.

»La Cour & Lykke er måske landets ældste mæglerfirma og var fortsat med eget brand hos Poul Erik Bech. Men det førte nok en lidt hensygnende tilværelse. Der var kun to mand tilbage, og der skulle ske noget nyt,« fortæller Kristian Hartmann.

Firmaet fik en ung daglig leder og mere fart på. I dag beskæftiger det syv, snart otte mand og er med over 200 årlige handler eller lejeaftaler en af branchens ret synlige aktører, selv om transaktionerne sjældent er kæmpestore.

»Vi er eksperter i at hjælpe små og mellemstore firmaer, og vores markedsområde er populært sagt Rådhuspladsen plus ti kilometer. På kontormarkedet oplever vi, at mange i vores segment flytter. Så den øgede tomgang skyldes, at der er bygget meget nyt, og at nogle af de store virksomheder har efterladt store huller,« vurderer Kristian Hartmann.

Et af La Cour & Lykkes nyeste tiltag er at annoncere i lokale ugeaviser.

»Mange virksomheder og selvstændige bliver i deres lokalområde. Hvis nogen har kontor på Frederiksberg, er der meget stor sandsynlighed for, at firmaet bliver på Frederiksberg, når der er brug for større lokaler,« lyder hans ræsonnement.

Netop Frederiksberg er hans egen hjemmebane: Her er han vokset op, her blev han student fra Johannesskolen, her er faren direktør i ejendoms- og administrationsfirmaet H.G. Jansen, her er han tilknyttet den lokale boligret, her sidder han i bestyrelsen for udlejernes lokalforening, og her bor han i dag i hus med familien.

Villaen ligger i Kongensvej-kvarteret tæt på Frederiksberg Have og Zoo og blev købt for godt tre år siden, da priserne var på vej nedad igen. Mægleren undgik altså at købe privat­boligen på toppen. Familien omfatter to små børn og hustruen Janne, der er grafiker i EDC Poul Erik Bech.

Lokalområdet har tidligere også dannet rammen om fodbold, volleyball og badminton, men efter en knæskade måtte Kristian Hartmann skifte til golf, og det må nødvendigvis foregå uden for bygrænsen i landets mindste kommune.

Inden han blev trainee i mæglerbranchen, arbejdede Kristian Hartmann flere år i en Tøjeksperten-butik ved siden af skole og studie, og erfaringerne herfra trækker han dagligt på.

Dels fordi han har fået service, salg og kundebetjening ind under huden, dels fordi han i praksis kender hverdagen i butikker – som er La Cour & Lykkes andet hovedområde ved siden af kontorerne.

Og det går fornuftigt for forretningerne i hovedstaden, vurderer han, trods udfordringer med nethandel, lukkelov og træge konjunkturer.

»Detailhandlen har det udmærket, og et strøg som Gl. Kongevej har ikke en eneste butik til leje. Der er måske blevet lidt længere mellem kioskerne (efter stoppet af lukkeloven, red.), men specialbutikkerne har det godt.«

Handelsgader som Amagerbrogade og Nørrebrogade har dog fået lidt flere ledige lejemål, men samlet ligger hovedstaden fortsat i den pæne ende af tomgangsstatistikkerne for butikker.

Selv bruger Kristian Hartmann gerne forretningerne i sit nærområde, herunder Frederiksberg Centret, som er i gang med en større udvidelse.

»En sjælden gang tager vi i Rødøvre Centrum, men vi bruger ofte de lokale butikker på Gl. Kongevej og Falkoner Allé eller i Frederiksberg Centret. Centret ligger godt og skal stort set kun knipse med fingrene, så bliver de ekstra lejemål fyldt.«