Ekspert: EU kan sprænge dansk energistøtte

Frem mod 2020 vil regeringen hente 47,2 mia. kroner PSO-støtte til grøn energi, men nu rejser EU-Kommissionen tvivl om, hvorvidt den danske energistøtte er lovlig. »Meget alvorligt,« vurderer juraekspert.

Den danske vindmøllebranche er den største modtager af PSO-støtte. Her frygter man, at Kommissionens henvendelse til den danske regering kan skabe usikkerhed blandt investorerne – især på længere sigt. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

47,2 mia. kroner. Så mange penge regner den danske regering med at opkræve i såkaldt PSO-afgift fra virksomheder og private elforbrugere frem til 2020. Formålet er at støtte erstatningen af sort kulkraft med grønnere alternativer som vind, sol og biomasse. Men nu sætter EU-Kommissionen spørgsmålstegn ved, om den danske energistøtte er »traktatstridig«.

PSO-afgiften spiller en helt afgørende rolle for finansieringen af den grønne omstilling, og hvis EU-Kommissionen gør alvor af sine trusler, kan det få store konsekvenser.

»Det kan blive meget alvorligt. Det kan betyde, at vi skal ændre hele det grundlæggende støttesystem, vi har. Og det sker i en tid, hvor det er begyndt at blive politisk betændt, hvor mange penge vi skal kaste efter investeringerne i vedvarende energi,« siger Bent Ole Gram Mortensen, professor i energiret ved Syddansk Universitet.

Han peger på, at EU-Kommissionens henvendelse til den danske regering skal ses i forbindelse med en større liberalisering af det europæiske elmarked. Lige om hjørnet venter således også nye statsstøtteregler på miljøområdet.

Tvivl om milliardstøtte

Torsdag eftermiddag gjorde Klima- og Energi­ministeriet Folketinget opmærksom på, at EU-Kommissionen »problematiserer« det danske PSO-system. Det fremgår af et notat til Folketinget, at Kommissionen i forbindelse med behandlingen af anmodninger om statsstøtte til solceller og vind »har rejst tvivl om lovligheden af PSO-ordningen i forhold til udenlandsk produceret el«.

Problemet er ifølge Kommissionen, at der betales PSO-afgift af alt elforbrug i Danmark, uanset om elproduktionen er foregået i Danmark eller i udlandet. Men afgiften finansierer en række støtteordninger, som den udenlandske elproduktion ikke har adgang til. Og den »foreløbige vurdering« lyder, at det kan stride imod forbuddet mod diskriminerende afgifter.

Klima- og Energiministeriet gør samtidig opmærksom på, at EU-Kommissionen også sætter spørgsmålstegn ved PSO-ordningerne i Sverige, Norge og Tyskland. Det tyske system er dog ikke fuldt sammenligneligt med det danske.

Blandt virksomheder og politikere skaber det undren, at Kommissionen vælger at sætte spørgsmålstegn ved PSO-systemet nu. For systemet blev indført i 1998, og det har haft sin nuværende form siden 2005.

»Det er helt uholdbart, at Kommissionen nu kommer og siger, at et system, som vi har haft i årevis, muligvis er traktatstridigt,« siger Enhedslistens energiordfører Per Clausen og opfordrer statsminister Helle Thorning-­Schmidt (S) til at tage afstand fra Kommissionens protest.

Frygt for usikkerhed blandt investorer

Den danske vindmøllebranche er den største modtager af PSO-støtte. Her frygter Jan Hylleberg, der er administrerende direktør for Vindmølleindustrien, at Kommissionens henvendelse kan skabe usikkerhed blandt investorerne.

»På det korte sigte betyder det ingenting, fordi de nuværende PSO-ordninger er godkendt. Men det er meget uheldigt, at der skabes usikkerhed om PSO-ordningen på længere sigt. Det skal den danske regering have afklaret hurtigst muligt,« siger han.

Klima- og Energiministeriet gør opmærksom på, at Kommissionens henvendelse vil bremse udviklingen i de aktuelle sager om statsstøtte til sol og vind. Samtidig kan henvendelsen gribe ind i de aktuelle Vækstpakke-forhandlinger, da det fremgår af regeringens og Venstres udspil, at man vil lempe PSO-afgiften med 13,2 mia. kroner frem mod 2020 – men nu kan afgiften altså blive erklæret ulovlig.

Kommissionen er tavs

Berlingske Business har været i kontakt med EU-Kommissionens konkurrencekontor DG Competition, som har rejst PSO-problemet over for den danske regering. Vi vil gerne vide mere præcist, hvad Kommissionen har spurgt regeringen om? Vi vil også gerne vide, hvorfor Kommissionen sætter spørgsmålstegn ved ordningen nu, da den jo har fungeret i adskillige år? Men det lykkedes ikke at få svar før redaktionens deadline.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) understreger, at den danske regering ikke er enig i Kommissionens vurdering.

»Regeringen tager sagen meget alvorligt og arbejder på at håndtere sagen over for Kommissionen. Regeringen er ikke enig i Kommissionens foreløbige vurdering og vil snarligt redegøre over for Kommissionen, hvorfor PSO-systemet ikke er traktatstridigt, ligesom der vil blive taget kontakt til sammenlignelige medlemslande for at afklare deres tilgang,« siger Rasmus Helveg Petersen i en skriftlig kommentar.