Ekspert: Elgiganten udsultede bevidst Fona

Moderselskabet bag Elgiganten har bevidst udsultet Fona økonomisk, da tilliden til ledelsen i den familiekontrollerede elektronikkæde var forsvundet, mener detailekspert.

Fremover er det slut med Fona-butikker i gadebilledet. I stedet vil de butikker, der overlever, befinde sig under Elgigant-skiltet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elektronikkæden Fona er færdig som selvstændigt brand. Resterne af den hæderkronede elektronikkæde bliver opslugt af norske Elkjøp Nordic A/S, der ejer Elgiganten. Opkøbet betyder, at Fonas butikker bliver indlemmet i Elgigantens butiksnet og dermed ikke længere vil kunne findes i gadebille­det.

Fonas kuratorer har tidligere meldt ud, at kun otte Fona-forretninger ville overleve, men Elgiganten får to ekstra butikker med i handlen og overtager dermed ti af Fonas forret­ninger.

»Vi følger trends og handlemønstre tæt og kan se, at særligt storbykunden ønsker at kunne handle elektronik i bycentrum. Opkøbet af Fonas butikker supplerer vores tilbud,« siger koncernchef i Elkjøp Nordic, Jaan Ivar Semlitsch, i en meddelelse.

At Fona-brandet nu bliver lagt i graven betyder, at familien Kjær, som har styret Fona i årtier, er ude af forretningen. I skrivelsen fra kuratorerne fremgår det, at Kjær-familien vil afvikle sine eksisterende aktiviteter i Fona, hvilket altså betyder, at familiens investeringer i den nu decimerede elektronikkæde endegyldigt er tabt.

Medejere har udsultet Fona

Detailhandelsekspert Bruno Christensen, der har rådgivet branchen i mere end 50 år, mener, at Elgiganten, der har ejet 40 pct. af Fona siden 2006, helt bevidst har ladet Fona-kæden visne hen, så nordmændene senere kunne købe elektronikkæden til en fordelagtig pris.

»Når man ejer 40 pct. af aktierne i Fona, kunne moderselskabet bag Elgiganten for længst, hvis selskabet havde haft tillid til ledelsen og den forretningsmodel, som Fona var bygget op omkring, have fundet en løsning via en kapitaltilførsel. Så jeg ser det som udtryk for, at Elgiganten med denne manøvre kommer fri af Fonas ledelse og dermed kan lave sin egen forretningsmodel, som vi kender fra Elgiganten. Det er det kup, de har lavet,« siger Bruno Christensen.

Krisen i den landsdækkende radio- og TV-kæde Fona har vist sig at være afgrundsdyb. En redegørelse til Fonas kreditorer fra februar afslørede, at kæden siden det senest offentliggjorte regnskab har tabt 50 mio. kroner. Det betyder samlet set, at butiks­kæden ender med en negativ egenkapital på 40 mio. kroner.

Forud for rekonstruktionen af Fona forsøgte familien Kjær og folkene fra norske Elkjøp angiveligt at blive enige om at tilføre friske penge. Det lykkedes som bekendt ikke, hvilket nu har ført til, at Elgiganten kan løbe med resterne af den slagne danske elektronikkæde.

Elgiganten har ikke ønsket at svare på, om nordmændene smækkede pengekassen i i forhold til at investere i Fona, så selskabet senere kunne købe Fona-kæden til en meget fordelagtig pris.

Elgigantens opkøb af Fona er betinget af, at konkurrencemyndighederne godkender handlen. De to kuratorer i Fona – Pernille Bigaard fra advokatfirmaet Plesner og Ole Borch fra Bech-Bruun – skriver i en særskilt meddelelse, at de forventer, at Elgigantens Fona-opkøb vil slippe igennem myndighedernes nåleøje uden problemer.

»På grund af Elkjøp Nordic AS’ tilstede­værelse på det danske marked er det nødvendigt at indhente godkendelse fra de danske konkurrencemyndigheder, inden en endelig aftale kan indgås. Det er forventningen, at konkurrencemyndighederne vil kunne godkende overtagelsen inden for rimelig tid«, skriver advokaterne.

Interessante adresser

Familien Kjær, der hidtil har siddet 60 pct. af Fona-kæden, gik 1. februar til Sø- og Handelsretten for at få rekonstrueret selskabet. Dengang havde kæden 56 butikker. Det betyder, at 46 Fona-butikker nu vil lukke med udgangen af maj.

Fonas kuratorer er meget optimistiske, når det gælder om at få nye lejere ind på de mange adresser, som ophører med at være Fona-butikker.

»Der er mange, der har vist interesse for at få de lejemål, da flere af dem er placeret på rigtig gode beliggenheder. Der forhandler vi med folk, som gerne vil overtage,« siger Ole Borch fra advokatfirmaet Bech-Bruun.

Elgiganten overtager Fonas butikker på Strøget i København, Strøget i Århus, Lyngby, Frederiksberg, Rødovre, Fisketorvet, Hørsholm, Nørreport, Aalborg og Østerbro.