Ekspert: Disse dyre lån skal du styre udenom for at undgå gældsfælder

Kviklån, bevilget overtræk, kassekredit ...Her får du et overblik i den hurtige lånejungle.

ARKIVFOTO: Shutterstock Fold sammen
Læs mere
Foto: hvostik
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kviklån, bevilget overtræk, kassekredit ...

For at skabe overblik i lånejunglen har Berlingske talt med Brian Stjernholm, partner og privatøkonomisk rådgiver hos Uvildige.dk.

Han fortæller, hvilke lån man absolu­t bør undgå, og hvilke lån der er at foretrække.

Kviklån

Det vrimler i øjeblikket med kviklån fra selskaber som Vivus.dk og Ferratum, hvor det er hurtigt og nemt at låne penge. Men selv om nogle selskaber lokker med, at man kan låne penge rentefrit i 30 dage, bør man holde sig langt borte fra kviklån, anbefaler Brian Stjernholm.

»Du tror måske, at du nemt kan betale de 10.000 kroner tilbage, men det er der altså mange, der ikke formår, og så er det voldsomt dyrt med kviklån,« siger Brian Stjernholm.

I stedet er det bedre at optage et forbrugslån hos en bank, påpeger Brian Stjernholm, hvor man eksempelvis kan slippe med at betale ned til 4,94 pct. i rente hos Santander.

Bevilget overtræk

Har du behov for at låne penge akut, kan overtræk på kontoen være en løsning. Men også her er der en stor ulempe.

»Et bevilget overtræk skal indfries i løbet af tre måneder, og så er det typisk lidt dyrere end forbrugslån og kassekredit. Derfor er lånet kun for dem, der har styr på budgettet, og som ved, at der kommer ekstra penge på kontoen i de efterfølgende måneder,« siger Brian Stjernholm.

Kassekredit

Går vaskemaskinen i stykker, kan det være rart at kunne handle hurtigt uden at skulle i kontakt med banken. Dette giver en kassekredit mulighed for, men her skal man naturligvis først oprette en kassekredit i banken, hvor man så betaler rente af det beløb, man trækker på kassekreditten, og ikke som en kasse­kredit på abonnement hos Lunar Way, under­streger Brian Stjernholm.

»Med en kassekredit fra en bank betaler du kun rente af det, du bruger, og du bestemmer selv, hvornår du betaler pengene tilbage. Men kasse­kreditten kræver også, at du ikke lader dig friste til at bruge ekstra penge. Fordelen ved bankens kasse­kredit er, at den flere steder tilbydes til under ti procent, og samtidig kan du få rentefradrag for dine lån, mens en abonnementsbaseret kassekredit ikke giver adgang til rente­fradrag,« siger han.

SU-lån

Er man under uddannelse, er SU-lån en af de mere fornuftige lånemuligheder, mener Brian Stjernholm. Fordelen ved lånet er, at der ikke er nogen gebyrer, og at renten er lav. I øjeblikket er renten på fire procent i studie­tiden, og når den studerende er færdig med at studere, falder renten til blot én pct.

»SU-lånet er en gylden mulighed, hvis du ikke har penge, men gerne vil spare op til en ejerlejlighed efter endt studie. Du kan nøjes med at betale en lav rente, men dette kræver igen rygrad, for pengene skal jo sættes til side. Hvis lånet bare går til ekstra forbrug, skal du holde dig væk, medmindre det er strengt nødvendigt,« siger han.

Forældrelån

Den oversete løsning ved akut penge­nød er et såkaldt forældrelån, påpeger Brian Stjernholm. Faktisk kalder han det »en rigtig fornuftig mulighed«.

»Der er mange forældre, der har en del penge indestående til ingen eller stort set ingen rente, og hvor børnene går ud og optager et lån til otte-ni procent i rente. Det kunne være, at man i familien skulle splitte den gevinst, således at den unge betaler fire procent i rente til forældrene. Så vinder begge parter, når renten nu er så lav, som den er,« siger Brian Stjernholm.