Ekspert: Derfor kan Apple Pay blive en succes i Danmark

Danskerne er et af de mest iPhone-begejstrede lande i verden. Det kan blive en stor fordel for IT-giganten i en fremtid, hvor vi dropper Dankortet, mener CBS-professor.

A man uses an iPhone 7 smartphone to demonstrate the mobile payment service Apple Pay at a cafe in Moscow, Russia, October 3, 2016. Picture taken October 3, 2016. REUTERS/Maxim Zmeyev Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM ZMEYEV

I dag kan de første danske forbrugere benytte Apple Pay, når der skal handles ind til aftensmaden.

Og vi kan godt vænne os til, at den amerikanske IT-gigant kommer til at spille en afgørende rolle på det danske betalingsmarked. Det siger Jan Damsgaard, der er professor på CBS’ afdeling for IT-ledelse, efter Jyske Bank og Nordea har indledt et samarbejde med Apple og introduceret Apple Pay herhjemme.

Apple Pay kan anvendes ved at placere sin iPhone på stort set alle eksisterende betalingsterminaler i de danske butikker. Dermed bliver Apples konkurrenter i første omgang MobilePay og Nets' mobile Dankort, som også lader kunderne betale med mobilen. Men ingen af de to danske løsninger har for alvor fået fat i de danske forbrugere.

»Nets’ Dankort-app og MobilePay er mislykkedes med at få hul på markedet for mobilbetaling i butikkerne. Det kan måske lykkes for Apple nu med deres mulighed for at betale hurtigt med mobilen,« siger Jan Damsgaard.

Men for Apple handler lanceringen i Danmark i lige så høj grad om at forberede sig en nær fremtid, hvor plastickortet ikke længere er vores foretrukne betalingsmetode, mener CBS-professoren.

Jan Damsgaard er netop kommet hjem fra en rejse til Kina. Her betaler stort set alle forbrugere gennem mobil-appen Alipay, som i vid udstrækning fungerer ligesom Apple Pay. Også herhjemme kommer det klassiske betalingskort til at blive overflødigt, forventer Jan Damsgaard.

»For mange vil det stadig være et stort skridt at smide Dankortet ud. Men det kommer vi til. Vi har bare lige brug for at tage et par skridt på vejen, inden vi er klar til helt at droppe plastickortet,« siger han.

Og i et land som Danmark, hvor omtrent halvdelen af alle smartphones er iPhones, kan Apple ende med at stå i en favorabel position, hvis Dankortet mister populariteten.

»Alle kender Apple, og nogle vil bruge den her løsning til at tage skridtet. Apple kan komme til at stå rigtig stærkt, efterhånden som flere stopper med at bruge kort til betaling,« forudser Jan Damsgaard.

Det er kun kunder bankkunder hos Jyske Bank og Nordea med en iPhone 6 eller nyere, der kan benytte Apple Pay. Hos Nordea kræver det et Visa/Dankort eller et Mastercard, mens Jyske Bank udelukkende tilbyder tjenesten til kunder med et Visa/Dankort.

Apple Pay kan bruges ved betalingsterminaler, der har symbolet for Apple Pay eller kontaktløse kortbetalinger. Derudover kan kunderne bruge Apple Pay i mange apps og online.

Den mobile betalingsløsning eksisterer allerede i næsten 20 lande, hvor Apple-brugere kan betale trådløst med deres iPhones ved at lægge den på terminalen, mens fingeren er placeret på touch-id.