Ekspert: Dansk kamp mod Ryanair er ulovlig

Borgmestre bryder med stor sandsynlighed EU-lovgivningen, når de forhindrer ansatte i at flyve med Ryanair. Det vurderer ekspert, der forudser et sagsanlæg fra EU-Kommissionen.

Ryanairs klage til EU-Kommissionen over kommunernes fravalg af lavprisselskabet kan ifølge en retsekspert gå kommunerne imod. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

En stribe borgmestre med Københavns overborgmester Frank Jensen (S) i spidsen banker panden mod en mur af EU-regler, når de på kommunens vegne fravælger det irske flyselskab Ryanair. Forude kan der meget vel vente en retssag mellem Danmark og EU-Kommissionen, og den vil Danmark med stor sandsynlighed tabe. Det vurderer en af landets mest erfarne eksperter i EU-ret.

»Jeg vil blive forbløffet, hvis København og andre kommuner kan slippe af sted med det her,« siger Peter Vesterdorf, lic.jur., der i årtier har beskæftiget sig med statstøtte, handelshindringer og udbudsret i EU.

»Jeg ser det som yderst sandsynligt, at Danmark vil blive dømt for at hindre tjeneste­ydelsernes fri bevægelighed i EU i dette tilfælde,« siger han.

Særligt overborgmester Frank Jensen (S) har gjort sig bemærket ved at stille krav til, hvordan arbejdsforholdene skal være i Ryan­air, hvis selskabet vil handle med kommunen. Disse krav, der har været omgærdet af udtalelser fra overborgmesteren om »social dumping« og »svineri«, fik tirsdag Ryanair til at indgive en formel klage til EU-Kommissionen med påstand om overtrædelse af den traktatfæstede frie bevægelighed for bl.a. varer og tjenesteydelser inden for EU. Over for Berlingske bekræfter transportkommissærens talsperson at have modtaget klagen, der nu analyseres.

Frank Jensen og andre socialdemokratiske borgmestres åbne kamp mod Ryanair blev fredag løftet til Christiansborg. Flere socialdemokratiske folketingskandidater opfordrer statsministeren til, at staten kopierer kommunernes kontante krav til flyselskaber. Københavns overborgmester Frank Jensen havde fredag ikke tid til et interview om lovligheden af kommunens beslutning, men han skriver i en e-mail:

»For mig er det helt rimeligt, at en kommune kan gardere sig mod at bidrage til social dumping, og jeg har svært ved at forestille mig, at vi ikke har ret til det. Nu må vi se, om EU-Kommissionen overhovedet går ind i denne sag.«

Foruden Københavns Kommune bliver også Albertslund Kommune fremhævet af Ryanair som eksempel på ulovlig adfærd. Modstanden mod Ryanair i Danmark er allerede blevet stof i internationale medier – særligt efter at Ryanair i en reklame­kampagne har hængt den københavnske borgmester ud for at fråse med skatteborgernes penge.