Ekspert: Apple Pay kommer til Danmark tirsdag

IT-giganten Apple er på trapperne med betalingsløsningen Apple Pay i Danmark. Bankerne slås om at blive den første til at lancere løsningen, vurderer ekspert.

Foto: MAXIM ZMEYEV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple er meget tæt på at rulle sin betalingsløsning, Apple Pay, ud i Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra Henning N. Jensen, som rådgiver om betalingsløsninger i virksomheden PlusCon.

»Apple Pay kommer formentlig på tirsdag den 24. oktober, men der stor spænding om denne nye betalingsform vil slå igennem på det danske marked,« siger Henning N. Jensen.

Allerede nu har iPhone- og iPad-producenten Apple lanceret en dansksproget hjemmeside med information om, hvordan Apple Pay fungerer. Her fremgår det blandt andet, hvordan brugere optjener bonuspoint, og hvordan de tjekker deres seneste transaktioner. Disse informationer har hidtil kun stået på den amerikanske udgave af Apples hjemmeside.

Apple Pay fungerer ved, at et kreditkort tilknyttes en app, som herefter kan bruges til at betale med. Denne betalingsløsning eksisterer allerede i næsten 20 lande, hvor Apple-brugere kan betale trådløst med deres iPhones via den såkaldte NFC-teknologi.

I Danmark er de fleste nye betalingsterminaler allerede klar til at tage imod Apple Pay-betalinger, og sikkert og vist er det, at flere lande hopper med på Apples betalingsbølge. Således annoncerede Apples CFO, Luca Maestri, tilbage i august, at Apple Pay kommer til Danmark, Sverige og Finland inden årets udgang.

Til gengæld har Apple holdt det fuldstændig hemmeligt, hvilke banker IT-giganten har lavet aftaler med. Den svenske nyhedstjeneste Macpro hævdede i sidste uge, at storbanken Nordea vil lancere Apple Pay i både Danmark, Sverige og Finland i denne uge.

Ifølge Henning N. Jensen er Nordea et kvalificeret bud, da den skandinaviske storbank har måttet se den danske ærkekonkurrent Danske Bank have stor succes med mobilbetalingen MobilePay, mens Norges største bank, DNB, tilsvarende har haft medvind fra mobilbetalingsløsningen Vipps. I begge lande har Nordea måttet slutte sig til konkurrenternes mobilbetalingsløsninger.

»Det er formentlig Jyske Bank og Nordea, der vil indlede et samarbejde med Apple Pay. I begge tilfælde for at kunne markedsføre, at de også er innovative og kunne hæve sig i konkurrencen med Danske Bank og MobilePay,« vurderer Henning N. Jensen.

Han anser Jyske Bank som favorit til at blive den første bank, der lancerer Apple Pay i Danmark. Det skyldes, at Nordea i takt af bankens tilstedeværelse i både Sverige, Norge, Danmark og Finland har et mere nordisk perspektiv på sagen, og at det danske marked således ikke er den primære drivkraft.

»Anderledes forholder det sig med Jyske Bank, der som landets tredjestørste pengeinstitut har et stort behov for at kunne tiltrække sig opmærksomhed som selvstændigt innovativt pengeinstitut. Jyske Bank har desuden foretaget flere tiltag, der indikerer, at de godt kunne tænke sig, at Dankort-samarbejdet i sin nuværende form falder fra hinanden i 2020,« siger Henning N. Jensen.

Hos landets største bank, Danske Bank, har man længe frygtet, at IT-mastodonter som Google, Facebook og Apple ville træde ind på det danske betalingsmarked. I 2015 viste en rapport fra konsulenthuset Accenture, at bankerne kan tabe op til 30 pct. af deres indtjening til nye konkurrenter.

Det er dog mindre sandsynligt, at Danske Bank bliver den første bank i Danmark, der indgår i et samarbejde med Apple, vurderer Henning N. Jensen. Han henviser til, at banken foreløbigt har haft succes med at sætte sig tungt på det danske mobilbetalingsmarked med den populære app MobilePay.

»Et mere ubekræftet rygte er, at Danske Bank også vil lancere Apple Pay, men kun for deres MasterCard-indehavere. Det virker lidt bemærkelsesværdig, hvis kun deres MasterCard-indehavere skulle få denne facilitet tilbudt, men der kan være interne strategiske overvejelser bag det,« siger han.

Coop og Dansk Supermarked har meldt sig klar til at tage imod Apple Pay, når tjenesten rulles ud i Danmark.