Eksminister elsker ejendomme

Tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen leder i Aalborg ejendomsselskab, som bygger stadigt mere i København.

Ud over at være direktør for ejendoms- og udviklingsselskabet Calum i Aalborg sidder Jakob Axel Nielsen i adskillige bestyrelser. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Læs mere
Fold sammen

De fleste læsere vil nok forbinde Jakob Axel Nielsen med tiden som minister og konservativt folketingsmedlem, men i 2010 vendte den nordjyske advokat tilbage til erhvervs­livet og har i over tre år stået i spidsen for ejendoms- og udviklingsselskabet Calum.

Det var »bestemt en overraskelse«, at han overhovedet kom i Folketinget i 2005, da Lene Espersen som populær justits­minister skovlede nordjyske stemmer ind og trak to partifæller med til Christiansborg, deriblandt erhvervsadvokaten fra Sonofon i Aalborg. Jakob Axel Nielsen gjorde sig hurtigt bemærket som slagkraftig ordfører for arbejdsmarked og skat, måske i kraft af gener fra farfaren, K. Axel Nielsen, som var justitsminister og folketingsmand for Socialdemokratiet under Jens Otto Krag og Anker Jørgensen.

Det konservative barnebarn blev i 2007, efter blot et par år som MFer, trukket ind på ministerholdet med ansvar for transport og energi.

Her sad han blot i toenhalv måned, så fulgte endnu en rokade i VK-regeringen, og han overtog det store sundhedsministerium. Det var øretævernes holdeplads, og i 2010 blev Jakob Axel Nielsen sat af ministerholdet af selvsamme Lene Espersen, der fem år før havde suget ham med ind i tinget.

Fyringen huede ikke nordjyden, der snart bebudede sin afgang fra politik og kort efter blev direktør for Aleris, der driver privat­hospitaler. Men den dag i dag afdramatiserer Jakob Axel Nielsen karriereskiftet:

En spændende branche

»Mit DNA har altid været præget af det private erhvervsliv, og jeg har været erhvervs­advokat i 12 år. Jeg har altid vidst med mig selv, at jeg ikke skulle være en del af det politiske establishment,« siger han og udtrykker sympati for Enhedslistens rotationsprincip.

Hos Aleris blev det kun til et års tid for den tidligere sundhedsminister, der kom i overskud efter en fusion med privathospitalet Hamlet. Få måneder efter ringede den lokale ejendomsinvestor Henrik Calum og tilbød ham posten som direktør for sit selskab.

»Jeg har altid syntes, at ejendomsbranchen er spændende. Man kan se noget, der udvikler sig fra start til færdigt byggeri. Man arbejder både med kommuner, banker og investorer,« siger Jakob Axel Nielsen.

Flest investorpenge i hovedstaden

Calum har mest gjort sig i ejendomme og udviklingsprojekter i Aalborg og det øvrige Nordjylland, men er på det seneste begyndt at investere i hovedstaden, da det er lettere at tiltrække investorpenge her. Blandt projekterne er boliger i Bagsværd, Ørestad og det snart forhenværende Grønttorv i Valby.

Politik er definitivt lagt på hylden, selv om han er blevet drøftet som kandidat til byrådet i Aalborg og stadig får tilbud om konservative folketingskredse.

Sideløbende med Calum-direktørjobbet sidder han i flere bestyrelser, lige fra lokale virksomheder over Aalborg Katedralskole til formandsposten i det nyoprettede »Staten i hele Danmark«, der kæmper for flere statslige job i yderområder.

Den tidligere minister er gift for anden gang og har i alt fire børn. Familien fylder derfor meget i fritiden, men indimellem kan der blive tid til en rejse, som London i forrige weekend.