Ejere og oliesheiker slås om Porsche

Senere på måneden afgøres skæbnen for gældstyngede Porsche, der hives i fra alle sider.

Foto: Mario Tama/Scanpix
Op til det ekstraordinære bestyrelsesmøde 23. juli, der muligvis kommer til at besegle Porsches skæbne, er en voldsom magtkamp i gang mellem VW-patriarken Ferdinand Piëch og Porsche-chef Wendelin Wiedeking. I kulissen lurer oliesheiker fra emiratstaten Qatar, som har lagt bud ind på den kriseramte sportsvognsfabrik.

Sportsvognsproducenten Porsche har haft gyldne tider under den økonomiske opgang. Fabrikken i Zuffenhausen ved Stuttgart solgte hurtige biler som aldrig før, og med luksusfirehjulstrækkeren Cayenne i modelprogrammet var også den købergruppe dækket ind.

Men nu er succesen vendt - ikke så meget på grund af krisen, men fordi Porsche har forkøbt sig på aktier i den langt større bilproducent VW. Med 51 procent af aktierne har Porsche majoriteten i VW, men det har også bragt sportsvognsproducenten ud i en massiv økonomisk krise med en gæld på ni milliarder euro (67 milliarder kroner).

VW-tilbud til Porsche
Ifølge tidsskriftet Spiegel har VW tilbudt Porsche AG tre-fire milliarder euro (22-30 milliarder kroner) for 49,9 procent af aktierne i koncernen. Det beløb har nu skruet væsentligt i vejret, efter at det er kommet frem, at Qatar Investment Authority ifølge bankkilder har færdigforhandlet et køb af Porsche Automobil Holding SE for syv milliarder euro (52 milliarder kroner). Det vil gøre Porsche næsten gældfri.

Men VW har andre planer. Bilkoncernen i Wolfsburg har hævet sit bud på halvdelen af Porsche for dels at bevare virksomheden på tyske hænder, dels at undgå, at Qatar ved at købe Porsche Automobil Holding også ville komme til at kontrollere aktiemajoriteten i VW. I stedet for at byde tre-fire milliarder euro hedder det nu, at VW har budt "væsentligt mere end fire milliarder euro" for Porsche. Ingen af virksomhederne ønsker at udtale sig om de igangværende forhandlinger.Angiveligt har familierne Piëch og Porsche, der er storaktionærer i VW og Porsche, holdt møder i Salzburg for at finde en løsning på sportsvognsproducentens fremtid.

En talsmand for Porsche ønskede ikke at bekræfte dette, men sagde, at man ikke skulle forvente nogen løsning i løbet af søndag.

Mens ejerne forhandler, kæmper den 56-årige Porschechef Wiedeking for at undgå, at VW kommer til at overtage Porsche, da det formentlig vil koste ham magten. Men hvis bestyrelsen følger Wiedeking, så vil han igen være ovenpå.Piëch giver dog udtryk for, at han ikke ønsker Wiedeking ved roret, og at "bestyrelsens mål er at etablere en samlet bilkoncern". RB-Børsen