Ejere kræver klar besked om lynfyring af pels-boss

En pludselig fyring af den nyudnævnte topchef i pelsgiganten Kopenhagen Fur får en konflikt mellem top­ledelsen og koncernens mange ejere til at bryde ud i lys lue. Flere ejere føler sig ignoreret af bestyrelsen.

Ejerne af Kopenhagen Fur er ikke tilfredse med bestyrelsesformand Tage Pedersens forklaring – eller mangel på samme – om fyringen af Kenneth Loberg, som skulle være tiltrådt som viceadministrerende direktør 1. november. Arkivfoto: Christian Liliendal
Læs mere
Fold sammen

Bestyrelsesformanden for en af Danmarks mest succesrige virksomheder Kopenhagen Fur, Tage Pedersen, er faldet i unåde hos sit bagland. Han bliver kritiseret for at holde kortene for tæt til kroppen i en aktuel sag, der har kostet Kenneth Loberg jobbet som viceadministrerende direktør i milliardkoncernen – kun otte dage efter, at Loberg i fuld offentlighed blev forfremmet til administrerende direktør.

Den opsigtsvækkende direktørfyring skyldes angiveligt et »tillidsbrud« mellem direktøren og bestyrelsen, men ejerne er i dag forundrede over, hvad der egentlig er foregået i kulisserne i virksomheden, der er verdenscentrum for handel med luksuriøse minkskind. De kræver derfor klare svar på, hvorfor bestyrelsesformanden med øjeblikkelig virkning har fyret den nyudnævnte topchef, Kenneth Loberg, i slutningen af sidste uge.

Bestyrelsesformanden skal også oplyse til ejerkredsen, der tæller flere end tusind danske pelsdyravlere, hvad det har kostet at ansætte og skille sig af med den pågældende direktør, og om direktøren har foretaget dispositioner til væsentlig skade for ejerne i de foregående fem år, han har været ansat i virksomheden.

»Det er vores penge, som de forvalter. Derfor er det også kun rimeligt, at vi får klar besked om, hvad der er foregået. Det er jo en meget, meget usædvanlig sag, som man ikke bare kan tie ihjel. Hvis man ikke oplyser, hvad der er sket, opstår der spekulationer i alle mulige retninger,« siger Poul Erik Bagger, medejer af Kopenhagen Fur og formand for Pelsdyrcenter Vestjylland, der er et andelsejet pelseri for 56 vestjyske minkavlere.

Han er blot en af Kopenhagen Furs ejere, som klager over den tavshed, som bestyrelsen har udvist i forbindelse med den usædvanlige fyringssag. Andre har i et internt debatforum på internettet udtrykt undren over, hvad der er årsag til fyringen af manden, som, de troede, skulle være selskabets nye topchef og ansigtet udadtil.

»Vi har ligesom jer kun fået oplyst, at det handler om et tillidsbrud. Det siger jo ikke ret meget, men vi må formode, at der er tale om en ret stor sag, når den fører til øjeblikkelig afskedigelse. Vi vil gerne vide, om han har foretaget nogle dispositioner, som har kostet os penge, og så vil det også være rart at få oplyst, om han kommer fra virksomheden med en stor fratrædelsesgodtgørelse,« siger Poul Erik Bagger.

Overraskende drejning

24. september kunne Berlingske Business fortælle, at Kenneth Loberg var blevet udnævnt til ny topchef for Kopenhagen Fur per 1. november 2015, hvor han skulle overtage tøjlerne fra en sygdomsramt Torben Nielsen, der takkede af efter mere end 20 år på posten. Sagen tog dog en drejning, da Kopenhagen Fur 2. oktober i en kortfattet besked på dets hjemmeside oplyste, at Kenneth Loberg var fratrådt med øjeblikkelig virkning grundet »tillidsbrud«. Det fremgik også, at Torben Nielsen derfor havde sagt ja til at blive et år ekstra som topchef.

Bestyrelsesformanden har ikke meget at tilføje om fyringsårsagen i dag.

»Jeg kan desværre ikke oplyse mere, end at det handler om et tillidsbrud, som vi allerede har fortalt,« siger Tage Pedersen, bestyrelsesformand for Kopenhagen Fur siden 2011.

Hvad er grunden til, at I ikke ønsker at fortælle mere om årsagen?

»Det kan jeg ikke sige dig, da vi ikke mener, at det er smart at sige mere,« siger Tage Pedersen.

Men kunne det ikke modvirke spekulation, hvis I oplyser, hvad direktøren har gjort forkert?

»Vi har valgt, at vi ikke vil sige så meget mere om sagen, så det vil jeg holde mig til.«

Hvor sikker er du på, at der ikke er andre Kopenhagen Fur-ansatte, som har spillet en rolle i tillidsbruddet?

»Vi har ikke fundet andre problemer. Sagen relaterer sig kun til ham.«

Har I iværksat en undersøgelse for at finde ud af, om sagen eller relaterede sager skal have personalemæssige konsekvenser for andre?

»Jeg har ikke flere kommentarer til de spørgsmål, ud over hvad vi har skrevet i presse­meddelelsen.«

Har I overvejet, om sagen skal politi­anmeldes?

»Nej. Og han er heller ikke bortvist. Han er blot opsagt, hvilket er en grad mildere,« siger Tage Pedersen.

Opgaver bliver delt

Kopenhagen Furs topchef, Torben Nielsen, fortsætter som topchef, og der er ifølge betyrelsesformanden således ikke nogen ledelsesmæssige problemer i koncernen, der forventer voksende omsætning over overskud i indeværende regnskabsår. Kenneth Lobergs opgaver vil umiddelbart blive delt af Torben Nielsen og nogle af Kenneth Lobergs tidligere underordnede, oplyser bestyrelsesformanden.

Kenneth Loberg kom til Kopenhagen Fur i 2010 og har siden haft ansvaret for salg, udvikling af nye forretningsområder og koncernens handel med bl.a. det kinesiske marked, som er det suverænt vigtigste marked for Kopenhagen Fur, der sidste år omsatte for over otte milliarder kroner.

Berlingske Business har de seneste dage uden held forsøgt at få en kommentar fra sagens hovedperson, Kenneth Loberg.