Ejere af trendy barer har ulovlige lån

De unge ejere af to af Københavns in-steder har store problemer med at drive deres virksomheder

Foto: Liselotte Sabroe. Dora Duna og Dora Takefusa har startet gay-baren Jolene, men er røget ud i økonomiske problemer
Læs mere
Fold sammen
Ejerne af de københavnske in-steder Gefährlich på Nørrebro og Jolene i kødbyen har problemer med at få deres virksomheder til at hænge sammen økonomisk.

Ligesom mere end 14.000 andre danske virksomhedsejere har de optaget ulovlige aktionærlån, og har derudover en række andre økonomiske problemer.

Bladet Iværksætteren var begejstret, da de to unge kvinder Eva Wandell og Rikke Nogel startede det populære gå-i-byen-sted Gefährlich på Nørrebro i København. Ifølge bladet lod de to ejere sig ikke stoppe af, at de hverken havde penge eller erfaring. Det burde de måske have gjort.FSR - danske revisorer har opgjort, at tusindvis af danske virksomhedsejere ulovligt bruger firmaet som deres private kassekredit. Det er et problem, fordi virksomhedens kreditorer risikere, at ejeren har trukket alle midler ud af selskabet, den dag det måske går konkurs. Ifølge FSR's undersøgelse er en del selskaber med ulovlige aktionærlån i økonomisk dårlig forfatning.Ifølge årsregnskabet for Gefährlich ApS har ejerne trukket 114.0000 kr. ud af selskabet i ulovlige aktionærlån. Men Gefährlich har også en stribe andre problemer. Revisor Henrik Lykke har givet et rent forbehold, fordi han ikke har kunnet finde et tilfedsstillende revisionsbevis for nettoomsætningen og gæld til det offentlige. Endvidere er der usikkerhed om selskabets kapitalberedskab, og der er indberettet forker moms til Skat. Det er den alternative bank Merkur andelskasse, der er Gefährlich's bankforbindelse.

Hos de to islandske kvinder Dora Takefusa og Dora Duna Sighvatsdottir og deres gay-bar Jolene ser økonomien kun lidt bedre ud. De to har også både i 2011 og 2012  benyttet sig af ulovlige aktionærlån i selskabet Double D's, men lånene er betalt tilbage. Herudover gør revisor Johnny Larsen opmærksom på, at selskabet har tabt aktiekapitalen, og at der er usikkerhed om driften. Danske Bank er bankforbindelse for Double D's.