Ejendomsudviklere scorer kassen på bolig-byggeboom

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejendomsudviklere har kronede dage under byggeopsvinget, der især er drevet af boligbyggeriet, skriver Finans.

Fire af de største ejendomsudviklere har de seneste år haft markant fremgang, når det gælder indtjeningen. Med overskudsgrader på helt op til 27 pct. i 2016 tjener de langt mere på byggeboomet, end entreprenørerne gør.

»Der er en generelt stigende aktivitet og indtjening. Hvis du er villig til at påtage dig risikoen ved at købe grunde op og tage projekter på balancen, og der er højkonjunktur, er der også mulighed for at tjene nogle gode penge.«

»Det handler om at spotte de rigtige projekter og gøre det på de rigtige tidspunkter,« siger Thomas Frommelt, partner og leder af Deloittes branchegruppe for byggeri, til Finans.

Det kan tilsyneladende langt bedre betale sig at udvikle projekter end at bygge dem.

»For de udførende entreprenører bliver der stadig talt om at nå de magiske 5 pct. i overskudsgrad, men indtjeningen er ikke løftet markant, måske fordi deres byggeomkostninger har været for høje, eller fordi der er nogle lig i lasten, som man skal have taget tabene på.«

»Flere af de større entreprenører, hvis regnskaber jeg har set, har en pæn vækst, så noget tyder på, at man har svært ved at styre den vækst,« siger Thomas Frommelt.

Skanska har med en overskudsgrad på 26,6 pct. den højeste overskudsgrad blandt de største ejendomsudviklere i 2016. Næst efter Skanska kommer FB Gruppen med en overskudsgrad på 17,8 pct., skriver Finans.