Ejendomsskat i hovedstaden koster virksomheder dyrt

Der er enorme forskelle i kommunernes ejendomsbeskatning af virksomheder. Virksomheder i København og Frederiksberg betaler dyrt i dækningsafgift og grundskyld. Skotøjshandler Torben Sørensen er en af de mange, der rammes hårdt.

Robert Sørensen har haft sin skobutik i 40 år, og der er blevet flere og større afgifter i den periode. Dækningsafgiften i København er landets dyreste. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Skotøjshandler og skoproducent Robert Sørensen har haft skobutik lige ved Jarmes Plads i København i 40 år. Det er en 100 år gammel københavnsk virksomhed, han overtog i 1973, og som i dag har ti ansatte.

Men gennem de seneste 40 år er det nærmest væltet frem med afgifter og gebyrer, der har gjort det væsentligt dyrere at drive virksomhed i København end i andre dele af landet.

»Dækningsafgiften er bare én af tingene. Den indgår som en del af min husleje og er steget betydeligt de senere år,« siger Robert Sørensen.

»Men oven i det kommer også vandafgifter, affaldsafgifter og eksempelvis parkeringsafgifter, der er steget kraftigt. Det hele løber op, så København er et meget dyrt sted at drive virksomhed,« siger Robert Sørensen.


Den holdning står Robert Sørensen langtfra alene med. De seneste års voldsomme stigninger i grundværdierne i hovedstaden har ført til et kraftigt skattesmæk og øget forskellen på ejendomsbeskatningen af erhvervslivet voldsomt mellem hovedstaden og resten af landet.

Den liberale tænketank Cepos har gennemgået grundskylden og dækningsafgiften i alle landets kommuner med udgangspunkt i en gennemsnitlig beskatning af en forretningsejendom på 5.000 kvadratmeter. I København vil en sådan ejendom koste gennemsnitligt 1,68 mio. kr. i ejendomsskatter næste år, mens virksomhederne i landkommuner som Læsø og Vesthimmerland slipper med omkring 8.000 kr. Virksomhederne i hovedstaden skal med andre ord betale mere end 200 gange så meget i ejendomsskat for den samme type ejendom.

Mindre og dårligere byggeri

På Frederiksberg skal virksomhederne betale 1,05 mio. kr. i ejendomsskatter for en gennemsnitlig forretningsejendom på 5.000 kvadratmeter, mens Gentofte er tredje dyrest med 561.000 kr. I den modsatte ende ligger en række landkommuner, og beskatningen er også begrænset i en række større byer uden for hovedstadsområdet. I Odense slipper virksomhederne eksempelvis med en beskatning på 70.000 kr. i eksemplet med den 5.000 kvadratmeter store ejendom.

Specialkonsulent i Cepos Martin Kyed mener, at begge skatter er problematiske, og især dækningsafgiften, der er en skat på virksomhedernes bygninger, er meget skadelig.


»Når en virksomhed overvejer at udvide kapaciteten i Danmark, spiller det ind, at virksomheden dermed lader sig beskatte højere. Dækningsafgiften betyder, at der bliver bygget mindre, og at kvaliteten bliver dårligere,« siger Martin Kyed.

Han fastslår, at alle kommuner i Storkøbenhavn opkræver store dækningsafgifter, og at »den reelle skattebyrde kommer til at virke meget voldsom«.

Berlingske Business har den seneste uge sat særligt fokus på den voldsomt stigende grundskyld i hovedstadsområdet. Den voldsomme stigning skyldes, at Skats vurdering af hovedstadens grundværdier er steget markant, og selv om skattesatsen holdes uændret, stiger grundskylden dermed kraftigt for boligejere og virksomheder. Ændringerne skal indfases over en årrække, så det står allerede nu klart, at grundskylden vil stige voldsomt i og omkring København de kommende år.

Borgerlig strid på Frederiksberg

Martin Kyed fastslår, at grundskylden ikke har samme adfærdspåvirkninger som dækningsafgiften, men at den alligevel er problematisk.

»Det er en omfordeling, hvor staten beslaglægger en del af værdien, mens de nuværende ejere taber store værdier,« siger han.


Næsten alle indtægterne fra den kraftigt stigende grundskyld i hovedstadsområdet bliver samtidig i praksis sendt videre til statskassen, da staten sænker bloktilskuddet til kommuner med stigende grundværdier.

De stigende grundværdier har gjort grundskylden til en varm kartoffel under den igangværende kommunalvalgkamp, og i bl.a. Frederiksberg vil den konservative borgmester Jørgen Glenthøj sænke grundskyldspromillen. Han har i stedet valgt at sænke indkomstskatterne, og spørgsmålet er hermed blevet et stridspunkt blandt de borgerlige partier på Frederiksberg.

Jørgen Glenthøj lægger ansvaret for den stigende grundskyld hos staten og Skat. Samtidig lover han at gøre mere for, at Frederiksberg forbliver en attraktiv erhvervskommune.

»For det første sætter vi dækningsafgiften ned med 25 pct. For det andet lægger vi pres på Skat for at få mere rimelige vurderinger, ligesom staten bør fastfryse grundskylden. For det tredje letter vi personskatten med 0,3 point, og for det fjerde vil vi sætte skatterne endnu mere ned, når det er økonomisk, servicemæssigt og politisk muligt,« skriver han i en e-mail. Hos de andre borgerlige partier er man ikke imponerede over den forklaring, og det har ikke været muligt at få Jørgen Glenthøj til at uddybe den.

Debatten om den stigende grundskyld blev intensiveret, da Berlingske Business i forrige uge kunne fortælle om en omfattende rundspørge fra Berlingske Research om grundskylden blandt mere end 2.500 kandidater til kommunalvalget.

Her støttede knap 42 procent en vidtgående model med at fastfryse grundskylden i kroner og øre.