Ejendomsselskab: Det er ikke længere kun de store byer, der er interessante

Det statslige ejendomsselskab, der afvikler de ejendomme, som er blevet tilovers, mærker tydeligt, at det nu ikke kun er de store byer, der er interessante for investorerne. Godt halvdelen af ejendommene i porteføljen er nu sat

En af de mere regulære ejendomme, der nu er sat salg, er Fødevarestyrelsens tidligere lokaler i Søborg. Det 20.000 kvm. store kompleks indeholder mange kontorer. Men laboratorierne, og især staldene, vil nok være sværere at finde en ny anvendelse for. Foto: Freja Ejendomme. Fold sammen
Læs mere

Det hører ikke til hverdagen, at et ejendomsselskab udbyder over halvdelen af sin portefølje til salg. Men det var situationen, da det statslige ejendomsselskab Freja i sidste uge satte til salg-skiltet på 24 ejendomme.

Frejas opgave her i verden er at sælge ejendomme, som offentlige myndigheder ikke længere har brug for.

Opgaven er i nogle tilfælde let, som med de fem tidligere universitetsejendomme i København K, som Freja sætter til salg i efteråret. Til dem skal køberne nok melde sig hurtigt.

Tungere ligger det med ejendommene ude i landet. Men her kan Freja, ligesom alle andre ejendomsselskaber, konstatere, at der er stor grøde i markedet, og at det gør det nemmere at sælge ejendomme.

Udvikling nødvendig

»Vi kan mærke, at ejendomsmarkedet går rigtig godt. For to-tre år siden var det begyndt at tage fat i storbyerne, men nu mærker vi, at det faktisk er hele landet, der er kommet med. Det vil sige, at nogle af de ejendomme, som vi har haft i porteføljen i lang tid, er kommet ud over rampen,« siger Frejas kommunikationskonsulent Marie Leth Rasmussen.

Selv om det er gode tider, er det dog langtfra alle ejendomme, der uden videre kan sælges til en optimal pris. En del ejendomme skal således udvikles til anden anvendelse, og kommune- og lokalplaner skal ændres.

Det gælder for eksempel, når man får gamle politistationer, retsbygninger og sygehuse ind i porteføljen.

Andre ejendomme er virkelig for feinschmeckere og kan have fredningsbestemmelser tilknyttet.

Det gælder for eksempel en af landets ældste skoler, Prins Carls Skole i Faxe. At dømme efter billedet må køber her yderligere forvente at sætte en del penge af til istandsættelse.

Betingede salgsaftaler

Alt dette udviklingsarbejde skal foregå samtidig med, at man forsøger at optimere udlejningen af porteføljen.

Ifølge det seneste årsregnskab er det noget af det, Freja Ejendomme fokuserer på i år.

Det sker blandt andet med baggrund i, at man forventer faldende driftsindtægter i 2017. Også indtægterne fra salg forventes at falde, fordi de lavt hængende frugter allerede er plukket.

Hvad de 24 ejendomme, der nu er sat til salg, kommer til at indbringe, tør selskabet ikke at spå om.

Det vil også afhænge af, hvad man kan få de lokale kommuner med på, og i en del tilfælde indgår man salgsaftaler, der er betingede af dette element.