Ejendomsmatador lever på bankens nåde

Proak-koncernens ejenkapital er forduftet, og aktivmassen reduceret fra 8 milliarder kroner til 1,5 milliard kroner.

Proark er ejet af Michael Kaa Andersen, der i 1987 etablerede EjendomsInvest som det første selskab i branchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Danmarks største ejendomsmatadorer er i dag reduceret til en skygge af sig selv. Proark-koncernen med grundlægger Michael Kaa Andersen i spidsen lever nu på bankernes nåde, efter egenkapitalen er forduftet og aktivmassen reduceret til en brøkdel af tidligere tiders storhed, skriver Børsen.

"Det er ingen fed proces at se egenkapitalen erodere. Den er opbygget gennem 25 år, men vi må jo komme videre i en anden skostørrelse," siger Michael Kaa Andersen til avisen.

Det seneste regnskab viser et underskud på 497 millioner kroner, hvilket bringer tabet i de sidste fire år op på 1,4 milliard. Det er især renter, tab på ejendomme og udvandede Bella Center-aktier, der udgør størstedelen af tabet.Samtidig er egenkapitalen nu skrumpet fra 364 millioner i 2010 til minus 85 millioner i 2011. Resultatet kunne endda være værre. Proark har nemlig undladt at medregne en negativ renteswap i resultatet. Proark har nemlig kortfristet gæld for 2,3 milliarder kroner, og derfor kan renteswapen belaste selskabet betydeligt.

Dermed lever Proark reelt på kreditorernes nåde. Hvis en af selskabets kreditorer kræver sit lån indfriet, kan det nemlig være et dødsstød for ejendomskoncernen.

"Efter min vurdering er der kun en begrænset risiko for konkurs. Vi har en bankaftale, der varer et år frem. Vi overholder milestones, og det, vi gør, tjener kreditorernes interesser," siger Allan Strand Olesen, direktør i Proark.