Ejendomsmarkedet på vej mod rekord i 2017

Der var stor vækst i omsætningen på ejendomsmarkedet i 2016. Især de udenlandske investorer trak op.2017 kan blive endnu bedre, vurderer mæglerne. Det kommer blandt andet til at afhænge af, om flere sælgere kommer på banen.

Salget af Nykredits hovedsæde til DADES var en af de største transaktioner i 2016. Handlen var også en del af en trend på den måde, at virksomheder sælger sit domicil for selv bagefter at blive lejer i det. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Forestillingen er som bekendt ikke slut, før den fede dame har sunget, og endnu er hun dårligt nok kommet ind i garderoben. Men som kortene ligger lige nu, tegner omfanget af ejendomshandler i 2017 til at blive mindst lige så stort i år, som det var sidste år, som ellers også var en slags rekord – i hvert fald for årene efter finanskrisen.

Det vurderer en række iagttagere over for Berlingske Business Ejendomme. Og får de ret, kan det også blive i år, at rekorden fra det vilde år 2006 omsider bliver slået. At dømme efter mæglernes opgørelse af omsætningen i 2016 er der ikke så langt op.

Dragana Marina, head of research i CBRE, forklarer, hvorfor kortene ligger godt her ved årets indgang.

”Hos os er der stor aktivitet, og vi har mange sager i pipelinen. Så alt tyder, at 2017 også bliver et stærkt år. Om transaktionsvolumen vil ligge på samme niveau som i 2016, eller om den vil stige, er svært at sige. Men hvis det fortsætter, som det er nu, vil transaktionsvolumen stige lidt,” siger Dragana Marina.

Boligporteføljer som joker

I Sadolin & Albæk, der offentliggør sin årlige markedsstatistik i dag, onsdag, vurderer direktør Peter Winther, at omsætningen i 2017 vil være som sidste år, dog med en pil opad. Se også profilen på bagsiden af denne sektion.

En tilsvarende melding kommer fra Lior Koren, analysechef og partner i RED Property Advisers. Han ser særligt en mulig joker i boligsegmentet.

”Det var allerede det største segment sidste år, og det var meget drevet af, at der blev solgt store porteføljer og turnkey-projekter. Det kommer der nogle rigtigt store milliardhandler ud af, og kommer der fortsat et stort udbud, vil det blive solgt,” siger Lior Koren, som dog, når alt kommer til alt, hælder mere til uændret omsætning end til pilen opad.

”I forhold til transaktionsvolumen mener jeg, at der ligger en begrænsning i, hvor høj den kan blive. Det er ikke fordi, der ikke er voldsom efterspørgsel, for det er. Men i nogle segmenter er der et begrænset udbud. For eksempel er der inden for investeringssegmenterne butik og kontor simpelthen ikke nok, der er villige til at sælge,” siger Lior Koren.

Høje priser kan udløse salg

Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark, nævner omvendt, at priserne nu er så højt oppe, at det kan få nogle sælgere til at slå til.

”Når det går godt i markedet, er der nogle, der ser muligheden for at drosle lidt ned og sælge til for dem mere rigtige priser. Og så trækker det jo transaktionsvolumen op. Så på den måde er der i hvert fald ikke noget, der tyder på, at omsætningen bliver lavere i 2017, end den var i 2016,” siger Morten Marott Larsen.

Han understreger, at han ikke er direkte aktør i markedet. Han har mest de analytiske og makroøkonomiske briller på, men også set gennem dem ser verden lys ud på ejendomsmarkedet.

”Det er jo ikke nogen hemmelighed, at det generelt går godt for investeringsejendomme.

Der er god efterspørgsel på at eje dem, og ligeledes efter at leje sig ind i dem. Det betyder, at priserne nok også i 2017 kommer til at bevæge sig opad, og dermed kommer det også til at se ganske fornuftigt ud for transaktionerne. Og heldigvis så fornuftigt, at vi ikke skal ind og tale om boble og kriser. De bagvedliggende mekanismer bag ejendomsværdierne er sunde,” siger Morten Marott Larsen.

Lidt tvivl om tallene

Og hvad er det så for nogle tal, omsætningen i 2017 skal slå, før der er tale om en ny rekord?

Ifølge både CBRE, RED Proterty Advisers og Sadolin & Albæk var omsætningen sidste år 64 mia. kroner. Ifølge Sadolin & Albæk lå det et par mia. kroner højere i 2006, men da der ikke er korrigeret for inflation, er forskellen reelt større.

Hverken CBRE eller RED Propterty Advisers bringer tal for dengang, men Lior Koren finder det sandsynligt, at omsætningen måske endda var endnu højere i midten af 00’erne.

”Dengang registrerede man det ikke lige så godt, som vi gør nu. I dag fanger vi næsten alle selskabshandlerne, og vi er bedre til at tracke alt, hvad der foregår. Vi ligger vel på en registreringsprocent på 95 procent, hvor vi i 2006 lå omkring 80 procent,” siger Lior Koren.

At det dog stadig kan volde besvær at opgøre præcise tal fremgår af, at selv om de tre mæglere er enige om, hvad omsætningen var sidste er, er de til gengæld ret uenige om, hvad den var forrige år. Ifølge RED er de 64 mia. kroner i omsætning således udtryk for en vækst på 18 procent, mens CBRE mener, væksten var 30 procent.

De udenlandske investorer

Der er også lidt uenighed om, hvor stor en del af omsætningen, der vedrører Greater Copenhagen. Men her

er alle dog nogenlunde enige om, at det drejer sig om cirka 75 procent.

Det skal ses i forhold til, at det før finanskrisen kun var cirka halvdelen af omsætningen, der lå i hovedstadsområdet. Her er alle rekorder for længst slået, men på landsplan bliver det udlignet af, at det kun er få provinsbyer – som Aarhus og Aalborg – der er i nærheden af niveauet fra dengang.

Dette hænger igen sammen med, at det i vid udstrækning er en anden type investorer, der er i markedet i dag. Dengang var 80 procent af investorerne danske – nu er det kun 51 procent, ifølge RED Property Advisers.

For de udenlandske investorer er det af flere grunde attraktivt at holde sig til de største metropoler. Dels kræver det ikke helt så meget lokalkendskab, og dels er der mindre risiko. Det sidste er højt prioriteret hos de udenlandske investorer, der sjældent er opportunistiske, og som i stedet køber ejendomme som et alternativ til statsobligationer.