Ejendomsmarkedet er tynget af forfald

Overalt i landet står der hundredvis af beboelsesejendomme og kontorlokaler og forfalder. Krisen har sat ejerne i en økonomisk skruetvinge, og det skader bygningernes værdi og ikke mindst de mange tusind danskere, der bor eller arbejder i dem.

Adelgade 5-7 i København blev omdannet til Philippe Starck-luksuslejligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen, Scanpix
Tusindvis af danskere, der bor i lejet bolig, mærker nu effekten af den omfattende finanskrise.

Gennem længere tid har folk i lejebolig ellers set lettet til, mens friværdier og boligpriser landet over er styrtdykket.

Men siden efteråret er en lang række ejendomsselskaber og ejendomsspekulanter, der udlejer lejligheder til private og kontorlokaler til virksomheder blevet tvunget til at dreje nøglen om som følge af krisen på de finansielle markeder.

Og det rammer nu en stor del af de danskere, der bor til leje eller arbejder i en bygning, hvor ejeren ikke længere har penge til vedligeholdelsen. Udlejernes betalingsproblemer betyder nemlig for eksempel, at mange oplever, at viceværten forsvinder, der bliver lukket for varmen, eller skraldemændene udebliver.

Lejernes Landsorganisation (LLO), der repræsenterer de mange boliglejere i Danmark oplever en voldsom stigning i antallet af usikre og nervøse danskere, der ringer ind for at høre, hvordan de skal forholde sig til, at deres boligudlejer nu er gået konkurs, eller for at fortælle at deres ejendomme ikke længere bliver vedligeholdt.

Ifølge organisationens undersøgelser drejer det sig om flere hundrede ejendomme på landsplan, og dermed rammer problemet flere tusind danskere.

»Især den senere tid har vi fået rigtig mange henvendelser fra folk, hvis udlejer er gået konkurs. Vi ser det især i landets storbyer, men det er begyndt at brede sig til mindre byer over alt i landet, og det skaber store problemer for folk. Der bliver lukket for forsyninger som el og varme, ejendommen bliver ikke længere vedligeholdt og renoveret, og det er ikke muligt at betale husleje,« siger cheføkonom i LLO Jesper Johannes Larsen og understreger, at det ikke kun er efter en konkurs, at problemerne opstår.

I flere tilfælde begynder det nemlig allerede at halte med betalingerne flere måneder før, ejendomsselskaberne går konkurs, hvor udlejer begynder at få problemer med at betale regningerne.

Tager år at rette op på misligholdelse
Hos den børsnoterede ejendomskoncern Jeudan, der investerer i og driver større kontor- og boligejendomme i blandt andet København, beskriver administrerende direktør Per W. Hallgreen den nuværende situation på markedet som anarki.

»Vi oplever en lang række ejendomme, der ikke bliver vedligeholdt, fordi der skal spares. Desværre tager det kun få måneder at misrøgte en ejendom, men det kan tage flere år at få rettet op på et par måneder svigt,« siger han og understreger, at det ikke kun er i tilfælde af konkurser, at det kører skævt.

»Banker og kuratorer er simpelthen ikke naturlige ejere af den type ejendomme, hvad enten det er erhvervsleje eller almindelig boligudlejning. Her vil man også holde igen med udgifterne,« siger Jeudan-direktøren og sammenligner situationen med det, man oplevede på ejendomsmarkedet i slutningen af 1980erne og begyndelsen af 1990erne.

Blandt de ejendomsmatadorer, der er gået konkurs i løbet af efteråret, kan blandt andet nævnes Christian Correll, Carsten Leveau og Steen Bryde.

Sidstnævntes virksomhed Bristen Gruppen ejede blandt andet en lang række ejendomme i København og andre større sjællandske byer, hvor man lejede lejlighederne ud.

Efter gruppens konkurs er en lang række af de bygninger havnet på tvangsauktion, ligesom selskabets hovedkvarter i Brøndby også bliver auktioneret væk. Fælles for mange af de ejendomme er manglen på vedligeholdelse som følge af finanskrisen. Blandt andet bliver dele af hovedkvarteret på Midtager uden for København i salgsopstillingen beskrevet som »en byggeplads«.

»Det vi ser nu, er et langsomt forfald over en længere periode, og vi ser rigtig mange nødlidende ejendomme rundt omkring,« siger direktør i Dan Ejendomme Henrik Dahl Jeppesen. Selskabet driver og administrerer over 1.200 ejendomme herhjemme og bliver blandt andet ringet op af kuratorer, når de skal bruge nogen til igen at få sat skik på en forfalden ejendom.

»Når tiderne er hårde, vil udlejerne vende hver en 25-øre og skære ned på betalingerne til leverandørerne. Tit når vi møder op, er det organiseret kaos, der venter. Det er derfor et langsigtet projekt at få markedet tilbage på fode igen. Det vigtigste er at finde en langsigtet ejer til en ejendom igen, så der kan komme styr på tingene,« siger han.