Ejendomsmæglere vildleder boligkunder

Reklamer fortæller om rekordsalg. »Dybt uvederhæftigt,« siger ekspert, der frygter, at folk lokkes i en fælde.

Det er en overdrivelse, når mange ejendomsmæglere taler om rekordsalg - erkender ejendomsmæglerne selv. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Ejendomsmæglere forsøger at vildlede danskerne til at tro, at bolighandlen går strygende. En række reklamer fra mæglere signalerer, at der handles masser af boliger, men det er i bedste fald en vild overdrivelse, vurderer eksperter, der frygter, at ejendomsmæglerne lokker folk til at handle hus på falske betingelser.

Det skriver Politiken torsdag.

»Vi sælger på livet løs«, lyder en reklame fra Estate Mæglerne Frederiksberg & Vesterbro/City i København, men det er en sandhed med modifikationer, erkender indehaver Robert Børnum.

»Det går bedre end i efteråret, det kan vi klart fornemme, og det er det, vi siger med reklamen. Men det går på ingen måde lige så godt som i 2006 - langtfra - og det kan godt være, at vi bare er så glade for, at det begynder at lysne, at vi farer lidt hurtigt frem her«, siger Robert Børnum.

»Rekordsalg«

Flere af Peter Norvigs Nyboligfilialer har siden påske reklameret med 'rekordsalg'. Norvig regner med at nå op på 1.000 solgte boliger i år, og selv om salgstallet var 4.000 boliger i 2005, er der alligevel tale om rekord nu, mener Norvig:

»I 2005 bestod 2.000 af de solgte boliger af nye boliger, og dem sælges der stort set ingen af i dag, så dem tæller vi ikke med i sammenligningen. Samtidig havde vi 22 filialer i 2005 mod 11 i dag, så det skal der også tages højde for. Men jeg kan med sikkerhed sige, at i nogle af vores filialer er styksalget bedre end nogensinde. I andre er det ikke fantastisk«, siger Norvig.

Ejendomsmæglernes fremfærd er direkte vildledende, vurderer landets førende ekspert i boligøkonomi, Jens Lunde.