Ejendomskæmper skruer op for optimismen

Afkastet på mursten blev en anelse bedre end ventet i 2014, og udsigterne er lidt lysere for i år og næste år. Det spår pensionskæmper og ejendomseksperter i dugfrisk måling.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2014 sluttede en tand bedre end ventet for ejendomsbranchen, som samtidig spår forbedrede tal fra investeringerne i kontorer, butikker, boliger og industrilokaler i både 2015 og 2016.

Sådan lyder den ultrakorte version af nytårets udgave af den kvartårlige forventningsundersøgelse for ejendomme - baseret på svar fra ejendomskæmper som ATP, Danica, PFA og Pension Danmark samt fra erhvervsmæglere og andre eksperter.

Branchen spår, at afkastet på mursten blev 5,3 procent i 2014 - og det er måske ikke så ringe for pensionsselskaberne, hvor ejendomme i stigende grad bliver opfattet som et værdifast alternativ til de obligationer, som efterhånden kun kaster to-tre procent af sig. Det ventede afkast er 0,2 procentpoint højere end ved sidste måling i efteråret, og for 2015 venter investorer og eksperter et stigende afkast på 5,5 procent og i 2016 en yderligere lille fremgang til 5,6 procent.

»Et afkast på 5,3 procent er ikke noget prangende resultat, men det er et godt tegn på, at vi er på vej væk fra skepsis i markedet og frygt for krisetider. Frem for alt indikerer det, at vi kan se frem til en fornuftig økonomi for investeringsejendomme,« udtaler Torben Christensen, administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark, der organiserer blandt andre investorer i fast ejendom, og som har indsamlet tallene.

For kontorer, som fylder mest i bøgerne hos ejendomsinvestorerne, har branchen positive - og stigende - forventninger til både udlejningen, lejeindtægterne og værdien af ejendommene.

»Det kan være tegn på, at udlejningsmarkedet for kontorer så småt begynder at være positivt, og at der begynder at være efterspørgsel på kontorlokaler igen,« vurderer Torben Christensen.

På landsplan har cirka en tiendedel af kontorerne stået tomme en rum tid, mens det i København er faldet gennem 2014 til knap ni procent.

Generelt ser branchen også positivt på udsigterne for butikslokaler og boliger, mens sortsynet præger vurderingen af lager- og industribygninger. Her har finanskrisen ramt så dybt, at der stadig er mange ledige lokaler over det ganske land.