Ejendomskæmpe vil købe boliger med Novo-milliarder i ryggen

De tre næste tre år vil DADES bruge en håndfuld milliarder på at købe især boliger. Pengene kommer fra to nye og stenrige aktionærer: Novo A/S og Tryghedsgruppen, og med deres indtræden er det slut med e handlingslammet ejerkreds.

Foto: Keld Navntoft. DADES ejendomsportefølje omfatter blandt andet Codanhus på Gammel Kongevej på Frederiksberg.
Læs mere
Fold sammen

Et af Danmarks største ejendomsselskaber, DADES med erhvervsejendomme og butikscentre for knap 17 milliarder kroner, får travlt med at investere en håndfuld ekstra milliarder i særligt boliger. DADES har fået to store pengetanke - Novo A/S og Tryghedsgruppen - i ejerkredsen, og de har lovet at indskyde 1,7 milliarder i DADES.

»Med almindelig gearing (fx realkreditlån, red.) svarer det til investeringer i det tredobbelte, altså cirka fem milliarder. Vi har i forvejen investeret i større erhvervsejendomme samt butikscentre og vil udvide med boliger som et nyt investeringsområde, men vi skal analysere nærmere, hvordan vi gør,« siger administrerende direktør Boris Nørgaard Kjeldsen til Berlngske Business.

DADES-direktøren anslår, at det vil tage »minimum tre år« at få investeret pengene. Han vurderer, at boliginvesteringerne vil gå til nyere ejendomme efter 1992, hvor lejen kan fastsættes efter markedsvilkår. Der kan formentlig også blive tale om helt nyopførte ejendomme. Geografien bliver efter Nørgaard Kjeldsens opfattelsen »nok et spejl« af strategien på de øvrige områder, som især omfatter Storkøbenhavn og Aarhus.

Styr på strategi

Med de to store pengetanke som nye aktionærer får DADES løst længere tids dødvande, som udspringer af en spredt ejerkreds.

»Den hidtidige ejerstruktur var ikke langtidsholdbar. Ejerne havde forskellige strategier og tidshorisonter, og selskabet var fastlåst, fordi vi ikke kunne få tilført kapital. I 2014 igangsatte bestyrelsen et analysearbejde, der skulle klargøre den bedste, langsigtede base for yderligere vækst,« siger Boris Nørgaard Kjeldsen, der er »rigtig glad« for løsningen og »rigtig, rigtig stolt og samtidig ydmyg« over de to nye storaktionærer.

Novo A/S - der ejer en stor bid af medicinalgiganten Novo Nordisk - får en ejerandel på 37 procent, mens Tryghedsgruppen, der er storaktionær i forsikringskoncernen Tryg, får 12,2 procent. Duoens aktier er købt af en aktionærkreds med Alm. Brand, Bevica Fonden, Danske Bank, Juristernes- og Økonomernes Pensionskasse, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Nykredit, Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører og Realdania.

»Vi træder ind i ejerkredsen af DADES med et langsigtet investeringsperspektiv og en målsætning om at medvirke til at styrke virksomhedens vækst og værdi,« siger Bjarne Graven, finansdirektør i Novo A/S.

Se Finans-TV-indslag med Bjarne Graven, da han fik Novo-jobbet

»DADES er en betydende aktør i det danske ejendomsmarked med et godt vækstpotentiale og en attraktiv investeringsmulighed,« lyder det fra investeringschef Robert Neumann fra Tryghedsgruppen - som jævnligt møder kritik for at investere i aktiviteter langt fra kerneområderne tryghed og forsikring.

Læs om afslutningen på flere års kamp om Tryghedsgruppen

Den største DADES-ejer med 47,3 procent er fortsat Aase og Ejnar Danielsens Fond, opkaldt efter DADES-grundlæggeren. Desuden har det Jyske Bank-ejede BRFkredit samt topchef Boris Nørgaard Kjeldsen mindre poster.

Stort ejendomsselskab

DADES blev grundlagt i 1937 og havde ved udgangen af 2014 fordelt sin portefølje på 16,9 milliarder kroner næsten ligeligt mellem erhvervsejendomme, især i Storkøbenhavn, og butikscentre. I porteføljen indgår Codanhus på Frederiksberg samt butikscentrene Spinderiet i Valby, Ro's Torv i Roskilde og Waterfront Shopping på Tuborg Havn.

Læs om dramaet, da Codan - næsten - forlod det ikoniske (og DADES-ejede) Codanhus

Læs seneste Berlingske Business-brancheanalyse af ejendomsselskaber

Blandt andre store i ejendomsbranchen er en række pensionsselskaber samt det børsnoterede Jeudan - og DADES var også tæt på selv at blive noteret for et par år siden, men det strandede på mat stemning på Fondsbørsen.

DADES, med kontor i Lyngby, ejer også Datea, som med cirka 400 ansatte og en årlig omsætning på 300 millioner kroner er en af landets største inden for administration og drift af ejendomme.

For få uger siden blev Datea-konkurrenten DEAS med hovedsæde på Frederiksberg solgt af sine pensionskasseejere til det britiske investeringsselskab Montagu.