Ejendomsinvestorer flokkes om danske hoteller

Skyhøje priser på klassiske investeringsejendomme får investorer til at kigge på nye områder. I første halvår var næsten halvdelen af investeringerne »alternative«. Blandt andet hotelejendomme er eftertragtede, og tendensen kan ændre bybilledet i de kommende år.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Det kan ofte være svært at se, hvad de store linjer i den økonomiske politik betyder i den praktiske verden. Men engang imellem bliver det konkret helt ned på gadeplan, og for eksempel vil centralbankernes intense bestræbelser på at holde renten nede ændre hotelmarkedet:

Gamle hoteller vil blive solgt til andre operatører, nye hoteller vil blive opført, og for eksempel eksisterende kontorejendomme kan blive ombygget til hoteller.

Teknikken er den, at den europæiske centralbank, ECB, lader seddelpressen gå, for dermed at købe obligationer med arme og ben. Det tvinger renten ned, og så må investorer søge afkast andre steder. På den måde er priserne på aktier blevet skyhøje, og investorerne er søgt videre til ejendomsmarkedet.

Men nu er priserne på klassiske investeringsejendomme også presset så meget op, og investorerne må søge ud i randen af markedet efter nye muligheder. Det er her, at blandt andet hoteller kommer ind i billedet.

I de statistiske opgørelser for ejendomsmarkedet har de ligget diskret i kategorien ”andet”, som traditionelt har udgjort under 20 procent af markedet, mens bolig-, kontor-og butiksejendomme tilsammen har stået for 80 procent eller mere. Men i første halvår har ”andet”-kategorien stået for hele 42 procent af omsætningen, anfører RED Property Advisers i sin nye markedsrapport.

I kategorien er det endnu især logistikejendomme, og så altså hotelejendomme, der fylder op. I år har vi set Pensiondanmark og ATP købe Mariott Hotel på Kalvebod Brygge i København, og senest har Arp-Hansen solgte Gran Hotel på Vesterbrogade til svenske Midstar Hotels.

De bedste hotelejendomme bliver i dag handlet til priser, så køberne opnår et afkast på blot 4,5 procent om året, vurderer Frederik Falck fra RED Property Advisers.

»Vi er allerede på vej ned i et niveau, hvor det er tvivlsomt, om man kan komme længere ned,« siger han.

Investorerne er da også for længst begyndt endnu længere ude på ejendomsmarkedet randområder.

”Vi ser også mere aktivitet på ungdomsboliger, men det er ikke oppe på niveauet med hoteller. Der er også grundsalg, og så har vi set et par handler i parkeringshuse,” siger Frederik Falck.